”Börjar bli pinsamt att höra dem”

avErika Rydberg

Dawits lillebror Esayas om Eritreas uttalandet kring svensken

Foto: Thomas Johansson

Hans storebror Dawit har suttit fängslad i nio år.

Nu bryter Eritreas regering tystnaden kring den svenske journalistens fångenskap.

– Det här är inget nytt för oss. Det börjar nästan bli pinsamt att höra samma sak om och om igen, säger Dawits lillebror Esayas Isaak till Aftonbladet.

I dagens Aftonbladet gör Eritreas högt uppsatte tjänsteman Yemane Gebreab ett unikt uttalande om fängslade Dawit Isaak. Ett av beskeden handlar om att Eritreas regering inte vill ge svensken någon rättegång. Argumentet är att brottet, som allvarligt ska ha äventyrat Eritreas säkerhet, är för grovt.

”Inte ett dugg förvånade”

Leif Öbrink är ordförande i stödföreningen Dawit Isaak.

– Jag blir inte ett dugg förvånad över Gebreabs sätt att uttrycka sig. Det ingår i maktspelet. Han ljuger ju en massa. Att Dawit skulle ha jobbat åt den eritrianska regeringen, och att Eritrea inte haft någon kontakt med UD, det stämmer inte, säger han.

Dawit Isaaks bror Esayas, 35, tycker inte att Eritreas regering och Gebreab har kommit med någon ny information.

– Inte överhuvudtaget. Det börjar nästan bli pinsamt att höra det här gång efter gång. Det finns eritrianer som skäms över att de är eritrianer när en sådan som han ska representera landet, säger Esayas Isaak.

”Det skrämmer oss”

Leif Öbrink fick det sista livstecknet från Dawit i november 2005. När Gebreab får frågan var Dawit finns och om han fortfarande är i livet vill han inte svara.

- Vi har inga säkra bevis för att han lever. Det skrämmer oss som jobbar för hans frihet väldigt. Men vi måste räkna med att han lever, säger Leif Öbrink.

Den ertrianske tjänstemannen Gebrab är i Sverige för att besöka en eritriansk festival. Enligt honom har inte Sverige visat något intresse för att ha en dialog med Eritrea.

– Men man hoppas ju att svenska myndigheter på något sätt har träffat honom och försöker få ur honom information, säger Esaias Isaak.

”Vill ha hem vår bror”

Dawit Isaak har fru och tre barn i Göteborg. Tvillingarna fyller 17 år till jul. Den yngsta är 11 år. Deras pappa har suttit fängslad sedan september 2001.

– Min dröm är att Dawit ska återförenas med sina nära och kära. Det har gått nio år, Eritrea har passerat gränsen för vad som är acceptabelt. Vi vill ha hem vår bror, säger Esayas Isaak.