Nyheter

Hemliga dödsstyrkan sköt ihjäl barn i kriget

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Flera fatala misstag
från amerikanerna

Den hemliga amerikanska dödsstyrkan skulle jaga "högprioriterade måltavlor" hos fienden.

Men Task Force 373 har dödat minst sju barn och sju afghanska poliser efter att ha misstagit dem för talibaner.

Task Force 373 – eller TF 373 – hade som uppdrag att tillfångata eller döda högt uppsatta personer hos talibaner och al-Qaida. Sammanlagt 2 000 namn fanns uppsatta på listan som hette Jpel.

Men i amerikanernas jakt på terrorister befann sig ofta civila personer i skottesektorn, vilket framkommit efter att de uppmärksammade Wikileaksdokumenten publicerats. Bland offren fanns flera barn.

Dödade poliser

Den 11 juni 2007 skulle TF 373 tillsammans med afghanska specialstyrkor i skydd av mörkret tillfångata eller döda en talibansk ledare. När de närmade sig målet lystes styrkorna upp av en ljuslykta och en häftig eldstrid utbröt. De begärde eldunderstöd och drog sig sedan tillbaka. När man senare undersökte platsen visade det sig att sju afghanska poliser dödats och fyra skadats – och inga talibaner alls hade funnits där.

Bara sex dagar senare begicks nästa stora misstag från dödsstyrkan.

Med ett nytt vapen som sköt raketer från ett mindre fordon skulle man tillintetgöra en beryktad libyansk krigare vid namn Abu Laith al-Libi. Raketerna sköts mot ett mål i byn Nangar Khel där man trodde att han fanns och tanken var att sedan skicka in marktrupper. De hittade aldrig Libi, men trodde att de dödat sex talibanska krigare. När de undersökte målet mer noggrant fann man kropparna efter sju barn. Ett av barnen levde när dödsstyrkan anlände, men avled efter att sjukvårdare i 20 minuter försökt rädda honom.

Felaktigt pressmeddelande

I ett pressmeddelande efter händelserna hade den amerikanske militären uppgett att barnen använts av talibanerna som mänskliga sköldar, och att man attackerat byggnaden för att det pågick "brottslig verksamhet" där. Det har dock i efterhand kommit fram att det inte fanns några tecken på att varken talibanska soldater eller Libi fanns i byggnaden.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: