Gul och rund – kolla in den ovanliga förskolan

NYHETER

Här ska den ovanliga förskolan byggas

1 av 3

En gul, rund byggnad med fönster i olika höjder – Här ska förskolebarnen vistas i ett hus som är byggt för att passa pedagogiken.

– Förskolans pedagoger har varit med under hela processen och medverkade bland annat till att formulera rumsprogrammet som är baserat på erfarenheter och inspiration från bl a Reggio Emilia pedagogik, säger arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård.

I slutet av sommaren kommer området Telefonplan i Stockholms förorten Hägersten kunna stoltsera med en alldeles ny förskola. En gul rund byggnad där fönsterna är placerade i olika höjder. På förskolan finns det plats för mer än 100 barn.

Locka till rörelse

Men varför väljer man då att rita en rund byggnad? Vi frågade arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård.

– Den fria formen utgår främst från idén om att locka till rörelse både runt om och inuti förskolan. En halvöppen gård bildar ett första yttre rum för föräldrar och barn vid förskolans entré. Den rundade planen skapar både exteriöra och interiöra rum med överraskande former, säger de.

Att fönsterna är placerade i olika höjder beror på att de ska vara anpassade även till barnens nivå. De ökar också kontakten med lekytorna på gården och skogen utanför, berättar Tham och Videgård.

Har varit med

En annan unik sak med förskolan är att pedagogerna varit med i processen.

- Förskolans pedagoger har varit med under hela processen och medverkade bland annat till att formulera rumsprogrammet som är baserat på erfarenheter och inspiration från bl a Reggio Emilia pedagogik. Planlösningen är ett resultat av detta; en ny rumslig ordning som skiljer sig från äldre förskolors indelning i separata avdelningar. Här har varje barngrupp tillgång till ett mindre avskilt rum för samling, lugnare lek och vila, medan ett stort sammanhängande och fritt format centralrum ger plats för aktiviteter och projektstationer där de sex barngrupperna samverkar kring olika teman, säger arkitekterna.

Behövde en varm ton

Att förskolan blir gul finns det många anledningar till, bland annat tyckte arkitekterna att det behövdes en varmare färgton i området.

- Vi sökte en ljus och positiv färg som kan reflektera både dagsljuset och tillföra en varmare färgton i området. Det är också en färg som fungerar bra tillsammans med trädens bladverk, och säsongernas skiftande kulörer.

Huset kommer att vara klart i slutet av sommaren 2010.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård