Nordkorea varnar sydsidan på nytt

Foto: Monument över Kim-dynastin i huvudstaden Pyongyang.
NYHETER

Sydkorea får inte tillträde till den gemensamt drivna industribyn Kaesong om landet återupptar sina propagandasändningar riktade mot norr, över gränsen till grannlandet. Den varningen framför Nordkoreas militärledning.

På onsdagen tilläts sydkoreanska arbetare fortfarande att komma in i Kaesong, trots att nordsidan redan i tisdags tillkännagav att landet ska avbryta alla kontakter med grannen i syd.

De militära kommunikationslinjerna mellan länderna, som är nödvändiga för driften av industribyn, fungerade också. Däremot stängde Nordkorea kommunikationslinjerna mellan ländernas Röda kors-organisationer och sjöfartsmyndigheter.

Viktig inkomstkälla

Kaesong, som drivs gemensamt av Nord- och Sydkorea, är en viktig inkomstkälla för regimen i Pyongyang. Men Sydkoreas planer på att återuppta sändningar med högtalare längs den hårt befästa gränsen förargar Pyongyang. Om planerna blir verklighet kommer vägen till Kaesong att stängas av, enligt ett meddelande från den nordkoreanska militären till Sydkorea som lästes upp av Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA på onsdagen.

Spänningen mellan länderna har ökat sedan ett sydkoreanskt örlogsfartyg sänktes och 46 ombordvarande omkom.

En internationell undersökningsgrupp kom fram till att Nordkorea låg bakom, vilket fick Sydkorea att införa omfattande sanktioner mot grannlandet och skärpa kritiken av Pyongyang-regimen.

Kina manar till lugn

Nordkorea förnekar uppgifterna om att landet sänkt fartyget och har jämställt Seouls anklagelser med krigsförklaring. Och sent i tisdags tillkännagav landet att alla kontakter med Sydkorea ska avbrytas.

Kina, som är Nordkoreas viktigaste bundsförvant, manade på onsdagen till lugn på den koreanska halvön. Men vice utrikesminister Zhang Zhijun undvek frågan om sänkningen av det sydkoreanska örlogsfartyget genom att hänvisa till att Kina inte har någon förstahandsinformation.

Zhang sade att Kina fortfarande utvärderar informationen från den internationella undersökningsgruppen.

– Vi har alltid trott att dialog är bättre än konfrontation, sade han.

Ubåtar försvunna

Sydkoreansk militär försöker att spåra fyra nordkoreanska ubåtar som lämnat sin bas och försvunnit från radarskärmarna.

Nyhetsbyrån Yonhap citerar en militärkälla som uppger att ubåtarna försvann efter att ha lämnat flottbasen Chaho i nordöstra Nordkorea.

– Det är ganska ovanligt att flera nordkoreanska ubåtar inte har lämnat några spår på två dagar, säger källan som inte framträder med namn.

Clinton i Sydkorea

USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanar Nordkorea att upphöra med "provokationer och hotpolitik". Världen måste reagera på sänkningen av det sydkoreanska krigsfartyget, säger hon. USA överväger olika alternativ för att ställa kommuniststaten till svars.

Clinton befinner sig i Seoul för att visa USA:s stöd för Sydkorea i den skärpta konflikten med grannen i norr.

TT