Fångarna i snön: Man blir ganska less

avKristoffer Törnmalm, Josefin Berglund

Foto: Foto: PATRICK PERSSON
INSNÖAD 2 Marie-Louise Kloster fick fira julafton själv i sitt hus i Löderup.

Snacka om insnöad. När Adam Carlsson öppnade dörren mötte han en vit vägg.

Samma öde mötte många skåningar i helgen.

Marie-Louise Kloster fick fira julafton själv.

Foto: Foto: PRIVAT
INSNÖAD 1 Adam Carlsson, från Blekinge, och hans familj blev insnöade när de firade jul i Hulterstad på Öland. ”Utanför dörren var det ungefär två meter snö”, säger Adam.

Snöovädret som drog in över Sverige i torsdags slog hårt mot landets södra delar. På flera håll i Skåne och på Öland har kraftiga vindare blåst upp flera meter höga drivor.

Marie-Louise Kloster i Löderup utanför Ystad har varit insnöad sedan i torsdags. Julafton hade hon planerat att fira med några vänner. Men i stället tvingades hon spendera helgen ensam i sitt hus.

– Det var ju bara att glömma. Men det är ok, jag är ändå ganska osentimental när det kommer till julen, säger hon.

Klättrar ut ur huset

Snön utanför Marie-Louises fönster har under helgen vuxit för varje timme. Emellanåt har hon tvingats klättra ut för att skotta bort det värsta.

– Det är ju ganska tråkigt att sitta instängd så här, man blir ganska less till slut när man inte kan se ut. Men jag har haft kylskåpet fullt och ved så att det räcker.

Även på Öland ställde snön till problem för de boende. I Hulterstad blev julfirande Adam Carlsson från Blekinge och hans familj inspärrade av snön.

– Utanför dörren var det ungefär två meter snö. Det gick inte att köra bil men om man hade varit tvungen så hade man kunnat gå fem kilometer för att komma till affären, säger Adam Carlsson.

Extra maskiner

Sent på juldagskvällen var många boende på både Öland och i Skåne fortfarande insnöade. Och enligt Göran Fält, informatör på Trafikverket, kommer det vara svårt att ta sig fram även i dag.

– Det är fortfarande besvärligt på Öland, speciellt i de norra delarna. Vi har fått dit fler snöröjningsmaskiner som jobbar på för fullt under morgonen. Vi hoppas att vi ska kunna öppna alla vägar runt lunch i dag, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder