Nyheter

Arvidsjaur satsar mest på skolan

Av: 

Jessica Balksjö

Fridhemsskolan i Arvidsjaur.
Fridhemsskolan i Arvidsjaur.

NYHETER

Lomma kommun har tagit hem det tre gånger. Lund två.

I år är det Arvidsjaur som får kalla sig Sveriges bästa skolkommun.

Priset ska vara en extra uppmuntran till kommunerna som själva ansvarar för kvaliteten i skolan. Resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare och bra löner är några av de kriterier som Lärarförbundet tittar på när årets bästa skolkommun ska utses.

Skolor från förskolan och upp till övergången mellan gymnasiet och högskolan utvärderas.

I år är det Arvidsjaur som vinner. Sex av tio kommuner i topp ligger i Västerbotten eller Norrbotten.

"Tydlig satsning"

Det är första gången Arvidsjaur hamnar bland de tio bästa kommunerna.

– Vi gratulerar både lärare, elever och Arvidsjaurs alla innevånare till en skola med hög kvalitet. En tydlig satsning på resurser, andel utbildade lärare och lärartäthet har givit goda resultat i grundskolan, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén, i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen hette tidigare Årets lärarkommun, men eftersom hälften av kriterierna handlar om eleverna så bytte man namn. Genom att titta på statistik över elevernas betyg och hur många som går till högskolan utser Lärarförbundet bästa kommunen, sammanställt med de övriga kriterierna.

Ödeshög - årets förbättrare

På första plats i kriterielistan ligger resurser till skolan.

Ödeshög har utsetts till Årets skolförbättrare. Kommunen har klättrat från plats 272 till 72 i rankningen. Det betyder att de har förbättrat sin position mest av alla kommuner.

Utmärkelsen Årets skolkommun har delats ut sedan 2002. Första året vann Mörbylånga. Därefter Lomma, Lund, Torsås, Övertorneå, Lomma, Lund, Lomma – och i år Arvidsjaur.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: