Nyheter

Sambon dödade Theo, 2

Av: 

Kristina Edblom

NYHETER

24-åringen erkänner att han slog Zannas son när hon jobbade

sorg och saknad Zannas ex-sambo har erkänt att han dödade hennes son Theo, 2. ”När polisen sa att han hade gjort vissa medgivanden kunde jag inte tro det. Jag skrek rakt ut”, säger Zanna.
sorg och saknad Zannas ex-sambo har erkänt att han dödade hennes son Theo, 2. ”När polisen sa att han hade gjort vissa medgivanden kunde jag inte tro det. Jag skrek rakt ut”, säger Zanna.

LINKÖPING. Hon trodde att de skulle förlova sig och bilda familj.

Nu har sambon erkänt att han dödade hennes son Theo, 2, medan hon var på jobbet.

–?Han har tagit det viktigaste jag har ifrån mig, säger Zanna.

I dag börjar rättegången mot hennes 24-årige ex-sambo. Han har erkänt att han slog tvåårige Theo i magen och att han därefter lämnade honom i sängen under flera timmar. När han larmade ambulansen var det för sent. Theos liv gick inte att rädda.

Han misstänks för mord, grov fridskränkning och grov misshandel eftersom det efter Theos död har kommit fram att styvpappan misshandlat honom flera gånger under våren och sommaren.

Drömde om ett bättre liv

När misstankarna först riktades mot dåvarande sambon kunde Zanna, 23, inte tro att det var sant. Nu har hon gått igenom delar av förundersökningen och förstått att styvpappan redan hade erkänt mer än hon någonsin kunde ana då hon fortfarande försvarade honom utåt.

– När polisen sa att han hade gjort vissa medgivanden kunde jag inte tro det. Jag skrek rakt ut. Jag hoppades att han kanske misslyckats med ett återupplivningsförsök och att det hade gett skador.

Nu vet hon att det inte var så. Men hon säger att hon fortfarande inte kan förstå.

– Eller så har jag förstått men kan inte ta det till mig. Jag har satt upp en fasad för att orka igenom rättegången. Jag saknar Theo så fruktansvärt mycket.

Hon sitter i soffan hemma hos en vän som kramar och tröstar. Tårarna rinner längs med kinderna. Zanna pratar om sorg och skuldkänslor över att inte ha kunnat rädda sin son.

– Jag hade stuckit direkt om jag haft minsta misstanke om att Theo for illa.

Det har gått två månader sedan hennes lille buspojke togs ifrån henne. Hon var 21 år när han föddes, en överlycklig och stolt mamma, som bestämt sig för att göra allt för sitt barn.

– När jag var ensamstående levde jag på nudlar och vände på varje femtioöring för att Theo skulle få nya kläder och bra mat. Jag gjorde allt för honom, och ändå så gjorde jag inte det, för då hade han levt i dag.

Zanna träffade ex-sambon för ett år sedan och flyttade med sonen till Mjölby. Hon hade drömmar om ett bättre liv, påbörjade en utbildning till undersköterska och sökte jobb som vårdbiträde på sommarlovet. Hon säger att ex-sambon tog hennes son till sig direkt.

– Vem vill inte vara lycklig? Vi skulle förlova oss och pratade om fler barn. Vem vill inte tro på det? Men jag har levt i en lögn, jag har inte bara förlorat min son utan den person jag kände tillit till, säger hon i dag.

Hade ont i magen

Medan hon pendlade mellan Linköping och Mjölby hämtade och lämnade styvpappan på dagis. I mars märkte hon att Theo blev mer mammig, men pojken hade fortfarande en nära relation till styvpappan.

I själva verket var det på vårkanten som misshandeln började. Dagispersonalen reagerade på att Theo betedde sig annorlunda och Zanna sökte vård för Theo som hade ont i magen.

Mannen har i förhör sagt att han tog ut sin ilska och frustration på Theo. Han blev arg eftersom styvsonen var rädd för honom och hellre ville vara med sin mamma.

Måndagen den 12 juli var första dagen på hans semester. Zanna glömmer aldrig den morgonen. Theo kom in till henne i badrummet där hon gjorde sig i ordning.

– Mamma tittut, sa han för första gången.

När han vaknade igen ropade han på mamma, har styvpappan berättat. Till slut tappade han tålamodet.

– Han har varit ledsen hela tiden och verkat rädd för mig fast jag inte har gjort någonting å ... jag palla’ inte det längre, säger han i polisförhör.

Tatuerat in Theo

På väg hem från jobbet ringde ex-sambon och sa att Theo var dålig. Zanna skyndade sig från tågstationen, sprang upp till lägenheten. Sambon bar ut den livlöse pojkens kropp i sina armar när ambulansen kom.

– Jag minns bara att kroppen hängde.

Hon sjönk ihop på marken utanför lägenhetshuset i Mjölby och grät förtvivlat medan ambulanspersonalen försökte få liv i hennes son. På akuten i Linköping meddelade läkarna att Theo var död.

I flera timmar satt Zanna med sin son.

– Jag kunde inte förstå hur något sådant kunde hända honom. Han som var så frisk och livlig.

Den här veckan har hon begravt Theo och tatuerat in hans bild på underarmen. Efter rättegången börjar det riktiga sorgearbetet.

– Jag saknar honom så mycket. Jag ligger och sover med hans snuttefilt. Det är obeskrivligt, säger Zanna.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: