Värmland: –7 röster

Av: Josefine Hökerberg, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandal när rösterna skulle räknas: Känns besvärande

”Det blir ju hopplöst annars” Johannes Samson från Karlstad röstade på Socialdemokraterna men är besviken på partiet som han anser
”Det blir ju hopplöst annars” Johannes Samson från Karlstad röstade på Socialdemokraterna men är besviken på partiet som han anser

KARLSTAD. I Värmland missade alliansen ett mandat med bara sju röster.

Aftonbladet kan nu avslöja allvarliga misstag i rösthanteringen som gör att hela Värmland kan tvingas till omval.

– Det känns väldigt besvärande, säger Gith Nilsson, valansvarig på länsstyrelsen.

”nästan som mitt fel” Elin Lindberg och Malin Skålberg sitter på en uteservering i Karlstad. Malin hade tänkt rösta på Moderaterna men ändrade sig och röstade på Miljöpartiet. ”Det känns nästan som det är mitt fel”, säger hon.

Sent i går kväll satt länsstyrelsen i Värmland och kontrollräknade röster.

Rösterna transporteras från kommunerna i speciellt förseglade kuvert så att ingen ska kunna fuska med dem på vägen. Men när Arvika kommun lämnade in sina röster i går kom de med en bunt valsedlar direkt i handen som de uppgav var ogiltiga.

”Det var så märkligt”

Ogiltiga röster ska ligga i en specialförseglad påse i sina originalkuvert med en förklaring till varför de underkänts.

– Det var så märkligt. Vissa hade de lagt i en särskild påse precis som man ska och sagt att de var underkända. Sedan kom de med resten i näven och sa att de här är också underkända, berättar Gith Nilsson, valansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Hon tycker att den felaktiga hanteringen av rösterna är obehaglig, inte minst eftersom marginalen för att ett mandat ska byta block blev så liten som sju ynka röster.

– Det känns väldigt besvärande.

50 underkända röster

Hon säger att Arvika lämnade in omkring 50 underkända röster – vilket dessutom är ovanligt många.

– När jag tittade på beskrivningen till varför de hade underkänts har jag mina funderingar på om de inte borde ha varit godkända. Det var till exempel att valkuvertet inte var igenklistrat. Det anser inte jag är skäl nog för att valsedeln som sådan ska underkännas, säger Gith Nilsson.

Det som gör rösthanteringen extra besvärande är att Arvika tagit ut de underkända rösterna från sina originalkuvert och blandat ihop dem. Så om någon överklagar resultatet går det inte att spåra var eventuella fel begåtts.

Går inte att räkna om

På Valmyndigheten säger man att den felaktiga hanteringen kan leda till omval i Värmland.

– Ja, det är det värsta som kan hända. Någon omräkning går ju inte att göra längre eftersom valnämnden i Arvika har förstört det, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten.

Men då vet ju Värmland hur resten av landet har röstat. Kan det leda till omval i hela landet?

– Ja, men det vill man nog undvika. Det är därför reglerna om omval i en krets infördes i vallagen 2006.

I Arvika kommun är valnämndens ordförande Håkan Jivesand bedrövad över det som inträffat.

– Det var inte roligt att upptäcka att vi hade gjort fel, säger han.

Han står dock fast vid att de röster som underkänts blivit underkända på riktiga grunder.

– De var ogiltiga enligt alla regler. Men det blev ett fel begånget och det är klart, en överklagan vet jag inte hur den ska gå. Vi får se vad som händer.

När Aftonbladet i natt pratade med folk på de kylslagna uteserveringarna längs Karlstads kroggata skakade de flesta på huvudet när det fick veta att ynka 16 röster, varav sju i Värmland avgjorde valet.

– Det känns nästan som det är mitt fel, säger Malin Skålberg.

Hon hade tänkt rösta på alliansen men valde i sista stund Miljöpartiet.

– Jag som egentligen är moderat, suckar hon resignerat.

”De borde kräva nyval”

Björn Lindström skräder inte orden när han tycker till om de röster som skiljer:

– Alliansen borde kräva omval. Om hela valet avgörs på en handfull röster är systemet för bräckligt anser jag. Det kan inte kännas bra för någon sida att valet avgörs på en knivsudd på det här sättet.

– Jag var i USA när Al Gore förlorade valet mot Georg W Bush. Då tog det fem veckor innan rösterna i Florida räknats om så många gånger att ett valresultat kunde fastställas. De borde nog räkna några varv till här i Sverige också.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN