Attackerna mot utförsäkringarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De rödgrönas trumfkort i valet: de utförsäkrade

1 av 4 | Foto: Ulf Höjer
TVINGADES FÖRSVARA SIG Alliansen pressas av den heta debatten om de utförsäkrade och de rödgröna knappar nu in i opinionsmätningarna. Inför partiledardebatten i SVT i går valde därför oppositionen att göra en stenhård satsning på att attackera regeringens sjukförsäkringspolitik. Och statsminister Fredrik Reinfeldt tvingades gång på gång försvara sig och sina allianskollegor.

De utförsäkrade är de rödgrönas sista chans.

I går kväll satte Sahlin, Ohly och Wetterstrand allt på ett kort och attackerade regeringen stenhårt.

– De här människorna är offer för regeringens politik, säger Mona Sahlin.

De rödgröna fick chansen att ställa Fredrik Reinfeldt mot väggen i den sista tv-debatten före valet. Då valde alla tre att spela ut samma kort: sjukförsäkringen.

En efter en konfronterade de Reinfeldt med varsitt av de ömmande fall som

Aftonbladet skrivit om:

Lars Ohly om svårt sjuka Annica Holmquist som är utförsäkrad och tvingas sälja sin lägenhet för att få socialbidrag.

Moderat har övergett partiet

Mona Sahlin tog upp Lars Sjöblom, moderat kommunpolitiker som övergett sitt parti på grund av den hjärtlösa sjukförsäkringspolitiken.

Maria Wetterstrands attack handlade om Marie Bengtsson som tvingas till Arbetsförmedlingen direkt efter att hon genomgått sin andra organtransplantation.

Reinfeldt tvingades gång på gång försvara regeringens politik.

– Vi ska ge stöd, se människor genom den här processen. Misslyckas vi i enskilda fall måste vi bli bättre och anstränga oss mer. Alternativet, återgång till passivitet, är vare sig bra för människorna i Sverige eller Sveriges ekonomi, svarade han.

Planerades i går eftermiddag

Attacken var noga planerad. Redan halv fem i går eftermiddag samlades partiledarna och deras rådgivare på Mona Sahlins rum för att äta middag och lägga upp strategin. Efter Göran Hägglunds svaga insats kring sjukreglerna i TV 4-

debatten i torsdags var planen given:

attackera regeringens svagaste punkt.

Genom att rada upp enskilda människor som drabbats skulle Reinfeldt inte kunna avfärda dem som enskilda fall. Dessutom ville man lyfta fram offren som dem som fått betala för de rikas skattesänkningar.

– Min mejlbox har varit full det senaste året av sådana fall. Min brevhög är full varje dag. Fallen man läser om i media är inte de enda. De är väldigt många och de hör av sig, säger Mona Sahlin.

”Det är inga enskilda problem”

– Regeringen har hela tiden försökt påstå att det handlar om några enskilda fall. Men det är 35 000 personer som har utförsäkrats och 40 000 som kommer att utförsäkras. Det är inga enskilda problem, det är en genomtänkt politik, säger Lars Ohly.

Med bara två dagar kvar till valet ligger de rödgröna fortfarande under i mätningarna. Men avståndet minskar för varje dag och de rödgröna är väl medvetna om att sjukförsäkringsfrågan är den som kan få alliansen ur balans.

– Det är där vi känner att folks upprördhet är allra tydligast. Regeringen har byggt sin politik på en falsk verklighetsuppfattning och först nu börjar de fatta det, säger Maria Wetterstrand.

Hyllades som hjältar

Sent i går kväll kom de tre partiledarna till Socialdemokraternas valpub på Sveavägen 68. De hyllades som hjältar och bjöds på vin och varmkorv. Mona Sahlin mötte entusiastiska valarbetare fyllda av självförtroende:

– Nu ger vi järnet! Valrörelsen har gungat in på de tunga frågorna som kommer att avgöra de sista dagarna. Nu gäller det att hålla i det – inte bara till klockan åtta på söndag utan till fem över åtta!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN