Partiet ska förändras

Mona Sahlin vägrar att använda begreppet "nya Socialdemokraterna". Men den nya kriskommissionen är det första steget mot ett förändrat parti med ny organisation.

– Vi vill lyfta fram andra än de som har varit med i 100 år, sa Mona Sahlin under presskonferensen i dag.

Efter det sex timmar långa extrainsatta styrelsemötet i Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm kunde Mona Sahlin och Ibrahim Baylan berätta vad som sagts under dagen.

Mona Sahlin betonade allvaret i situationen.

– Det här är ingen vanlig kommission, det är en kriskommission, sa hon.

Analyser gjorda av forskare och statsvetare ska rädda Socialdemokraterna. Förutom det resor ut i landet där Sahlin själv vill möta väljarna för att förstå vad som måste göras.

Dessutom presenterades fyra nya namn som ska leda den nya kriskommissionen.

– Jag ser det som en viktig uppgift att bygga upp tron på politiken och på Socialdemokraterna igen. Väljarna tycker inte att vi är relevanta. Det måste vi ändra på, sa Mona Sahlin.

Kriskommision

Viktigaste åtgärden för att komma till rätta med det låga stödet för Socialdemokraterna är att tillsätta en kriskommission som kommer att bestå av fyra delar.

Först och främst handlar det om att titta på politiken. Den gruppen leds av Uppsalapolitikern Ardalan Shekarabi och Anna Johansson i Göteborg.

– Det finns en brist på relevans hos den breda gruppen. Vi vill binda banden brett i samhället så som socialdemokratin gjort när den varit som bäst, sa Sahlin.

Det andra området är en analys av valresultatet. Vilka frågor gick hem hos väljarna? Och varför? Morgan Johansson blir ansvarig för den gruppen.

Sahlin har stöd

Tredje delen handlar om idédebatten och hur man ska göra bäst för att jobba med nätverksbyggande. Forskare och statsvetare ska hjälpa till med den analysen. Där ansvarar Kajsa Borgnäs.

Den fjärde delen gäller organisationen. Socialdemokraterna kommer att få en helt ny organisation på nationellt plan. Det arbetet leds av Johan Persson, kommunalråd i Kalmar.

När kommissionens arbete ska vara färdigt kunde Sahlin och Baylan inte svara på.

Mona Sahlin berättade att hon har styrelsens stöd och själv kommer att leda förändringsarbetet och oppositionen i riksdagen.

Publisert: