’Vill man ha en hotfull hund får man flytta’

avJohanna Klaasen

I dag presenteras Kristdemokraternas valmanifest i riksdagen.

Kamphundsfrågan är en av punkterna som partiet tar strid för.

– Det här är ett samhällsproblem som vi måste ta tag i, säger kommunminister Mats Odell (KD).

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
’ett stort problem’ Kommun- minister Mats Odell (KD) vill prata om kamphundar i valrörelsen. ”Det här är ett större problem än man kan tro”, säger han.

Odell väckte frågan under Almedalsveckan i juli. Nu lyfter han ämnet till riksdagsnivå.

– Det här är ett större problem än man kan tro. Därför har vi med frågan i valrörelsen, säger Odell.

– Först och främst handlar det om att skapa frivilliga överenskommelser i bostadsområden och kommuner. Därefter kan det behövas en översyn av lagen. Om det här inte fungerar måste man titta på ett direkt förbud.

”Lagen funkar inte”

Enligt honom har den nuvarande lagen om kamphundar, som infördes 2008, inte fungerat:

– Lagen skulle sätta ökade krav på hundägare, men den är för tandlös, till skillnad från hundarna. Bara i Skåne var det 670 anmälningar förra året. Inte en enda av anmälningarna ledde till någon åtgärd. Det tyder på att lagen inte är perfekt.

Hundfria zoner

Odell vill ge förskolor rätt att skapa hundfria zoner och bostadsbolagen tillstånd att kasta ut hyresgäster med hundar som sprider oro i området.

– Om människor hotas i sin närmiljö är det rimligt att hunden flyttas, och inte de som känner sig hotade. Det är som mobbare i skolan. Det är inte offret som ska flytta på sig, utan mobbaren, säger han.

Men vart ska alla hundägare ta vägen?

– Om man till varje pris vill ha en hotfull hund får man flytta någonstans där man inte har några grannar. Människor ska inte behöva vara rädda i sitt bostadsområde.

Mia Jonson attackerades av en rottweiler, en ras som inte räknas till kamphundarna. Ska de också kunna förbjudas?

– Om hund och ägare är så olämpliga att de skapar stor otrygghet i människors vardag, så är det inte fråga om ras. Det är ett samhällsproblem som man måste ta tag i, säger Mats Odell.