Stockholm Pride 2018

Rekordstor prideparad drar genom stan – så påverkas trafiken

Av: 

Josefine Holmqvist

NYHETER

Årets prideparad i Stockholm kan bli större än någonsin tidigare – trots åsk- och regnväder.

– Jag tror att det kan vara ett rekordår, säger festivalens projektledare Alf Kjeller.

Bilister bör hålla sig borta från innerstan, och bussåkare kan i stället behöva trängas på gatorna.

Klockan 13 på lördagen smäller det – då inleds finalakten under Stockholm pridefestival: Prideparaden.

I år står Stockholm dessutom som värd för europeiska Europride – och folkfesten liksom paraden väntas i år bli större än någonsin tidigare.

– Vi beräknar att det kommer att vara omkring 250 ekipage i år, vilket är 50 mer än vanligt, så vi räknar med att 25 procent fler kommer att gå i den, säger Alf Kjeller.

Därmed kommer minst 45 000 personer att gå i årets parad.

Paraden är redan Skandinaviens största prideparad, och lockar årligen runt en halv miljon människor, som vill ta del av festtåget.

Karta över prideparadens väg genom innerstan. Den startar vid Norr Mälarstrand, och går sedan via Stadshusbron, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Stureplan, Sturegatan, Lidingövägen och till Östermalms IP.

Fler besökare trots regn?

Lars Byström vid polisen i Stockholm meddelar att även polisen utgår från att det i år är Europride, vilket således innebär fler besökare.

Han har tidigare sagt till Aftonbladet att polisen tagit ut extra personal, men tillägger att de aldrig nämner det exakta personaluttaget.

Lars Byström påpekar att den här typen av arrangemang är väderberoende.

– Om det blir ett väderomslag med regn och blåst blir det åtminstone färre åskådare, men håller det fina vädret i sig så kan vi räkna med väldigt många människor.

Enligt lördagsmorgonens väderprognos kommer det att börja regna under dagen, och därefter följer tidvis med regn- eller åskskurar fram till kvällen. Det kommer dock vara rätt varmt, mellan 22 och 27 grader.

Trafikpåverkan

Såväl bilister samt den kollektiva busstrafiken kommer under dagen att påverkas ordentligt i Stockholm innerstad.

– Trafiken kommer såklart att påverkas runt omkring marschvägen. Man ska inte försöka köra genom korsningen Vasagatan och Kungsgatan, till exempel. Överhuvudtaget bör man undvika att köra i närheten av själva paradområdet, säger Lars Byström.

Trafikverket meddelar att stora delar av city är avstängt för biltrafik under evenemanget, vilket främst gäller vägarna som tåget går fram längs.

SL meddelar på sin hemsida att resenärer ska använda tunnelbanan om de har möjlighet. Pridetåget i Stockholm kommer påverka busstrafiken i innerstan mellan cirka 11.30 och 20.00, och det är tolv busslinjer som berörs.

”Har bra planering”

Fjolårets pride stormades av ett 15-tal högerextremister från NMR, men polisen lyckades snabbt få kontroll på händelsen då.

– Ja, det dök upp ett antal människor med lite annan uppfattning. Där kunde vi tämligen omgående avlägsna människorna, då de störde paraden, säger Lars Byström.

Räknar man med att det kan bli stökigt i år igen?

– Vi planerar alltid utifrån det bästa scenariot, det mest troliga och det sämsta. Vi tittar på olika alternativ utifrån de bedömningar vi gjort, men vi kan inte heller berätta vad vi planerar inför. Men jag kan säga att vi har en bra planering.

Årets prideparad startar 13.00 vid Norr Mälarstrand, och går sedan via Stadshusbron, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Stureplan, Sturegatan, Lidingövägen och till slutdestinationen Östermalms IP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dag! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm Pride 2018: Din guide till festen

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2018

Stockholm

Pride

Trafik

SL, Storstockholms Lokaltrafik