Florida-skytten siktade medvetet på andra spelare

Publicerad 2018-08-28

24-årige David Katz – som misstänks för masskjutningen på en e-sportsturnering i Florida – ska ha riktat in sig på andra tävlande.

– Det var uppenbart att han siktade på andra spelare. Under tiden han sköt passerade han flera personer som inte deltog i tävlingen, säger Mike Williams, polischef i Jacksonville på en presskonferens.

Enligt nyhetsbyrån AP har Katz tidigare varit inlagd för psykiskt sjukdom.

Det var i samband med en e-sportsturnering i tv-spelet ”Madden NFL 19” som den dödliga masskjutningen inträffade i ett köpcenter i Jacksonville, Florida, under söndagskvällen, svensk tid.

Totalt deltog 130 personer och 24-årige deltagaren David Katz, 24, från Baltimore pekas ut som den misstänkta skytten.

Motivet till dådet är ännu inte bekräftat men enligt uppgifter ska Katz i samband med att han förlorade ha gått ut och hämtat ett vapen i sin bil och sköt därefter ihjäl två personer samt tog sitt eget liv.

Det finns heller ingenting som tyder på att dådet var planerat, uppger polisen.

Under en presskonferens bekräftade polisen i Jacksonville att David Katz målmedvetet ska ha riktat in sig på att skjuta de andra deltagarna som fortfarande deltog i e-sportsturneringen, men att han inte siktade på publiken.

– Det var uppenbart att han siktade på andra spelare. Under tiden han sköt passerade han flera personer som inte deltog i tävlingen, utan fokuserade istället på spelarna, säger Mike Williams, polischef i Jacksonville på en presskonferens.

Första offret slog ut Katz

Enligt uppgifter blev den personen som slog ut Katz ur tävlingen också hans första offer.

De döda är identifierade som Elijah Clayton, 22, från Woodland Hills, Kalifornien, och Taylor Robertson, 27, från Ballard, West Virginia.

Medan Clayton försökte spela ihop pengar till sin universitetsutbildning, deltog Robertsson i tävlingen för att kunna försörja sin fru och barn.

Ytterligare elva personer skadades i samband med händelsen men ingen av dessa ska ha fått livshotande skador uppger polisen.

Vårdats för psykisk sjukdom

Katz var utrustad med två vapen samt ammunition uppger polisen, som tillägger att vapeninköpen gjorts av Katz själv under de senaste månaderna.

Katz ska dock bara ha använt ett av vapnen, som var utrustad med ett lasersikte. Från ett filmklipp strax innan skottlossningen bryter ut syns hur en laserstråle riktas mot en av deltagarna. Därefter hörs skott och skrik i lokalen.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AP att David Katz tidigare ska ha ha vårdats för psykisk sjukdom, och varit inlagd två gånger som tonåring samt ätit antidepressiva mediciner och antipsykosläkemedel.