Moderaterna

Moderaterna utsatta för högerextrem plakatkupp

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Partiledaren Ulf Kristersson är Moderaternas affischnamn i valrörelsen.

Men under sommaren har hans ansikte kapats av högerextrema Nordisk Ungdom.

– Det allvarliga är att det ser ut som vårt material, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholm.

”Nu sänker vi tandvården till 50 kr för illegala invandrare” står det i ljusblå text med bild på Ulf Kristersson och partiets logotyp i högra hörnet.

Men det är inte Moderaterna som står bakom affischerna som synts runt om i Stockholm de senaste veckorna.

– Det är dels affischer men också flygblad som man sätter upp på anslagstavlor och så vidare. Extrema grupper har uppenbarligen bestämt sig för att försöka sabotera vår valkampanj, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef på Moderaterna i Stockholms stad och län.

Hemsida av Nordisk ungdom

Affischer med detta och liknande budskap har främst synts i Stockholmsområdet men även i Uppsala.

– Min kollega rev ned ett ganska stort antal i morse, jag tror att jag har ett 20-tal på kontoret just nu, säger Mattias Thorsson.

På affischen länkas till en hemsida som liknar Moderaternas, men domänen ägs av den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom. Moderaterna polisanmälde i mitten av juli och krävde att webbhotellet Loopia ska ta ned hemsidan, vilket inte skett.

”Några tusen affischer”

Nordisk Ungdoms talesperson Fredrik Hagberg bekräftar för Aftonbladet att de ligger bakom aktionen och säger att de har tryckt upp ”några tusen” affischer som de avser att sätta upp inför valet.

Det är bara Moderaterna som organisationen riktat in sig mot.

– De får polisanmäla om de vill, men jag har svårt att se att det skulle bära någon frukt. De borde i stället vara glada över att vi hjälper till att förmedla deras politik till sina väljare, säger Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk Ungdom.

Men Moderaterna är inte särskilt glada. Partiet kommer polisanmäla affischerna på varje plats som de sätts upp.

– Vi tycker att det här är väldigt allvarligt. Det handlar om extrema grupper som kidnappar vårt varumärke och trycker upp falska affischer i vårt namn, för att skapa förvirring och spä på konspirationsteorier och allmänt missnöje som kan finnas i vissa grupper. Det är en slags destabilisering av valrörelsen, säger Mattias Thorsson.

MSB följer ärendet – kan inte agera

Moderaternas partiledning har även informerat Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB har dock bara i uppdrag att ingripa mot informationspåverkan som tros komma från främmande makt.

– Vi följer det här fallet men i dagsläget har MSB ingen roll att agera. Den här typen av aktiviteter är nog något som kommer ske allt mer ju närmare valet vi kommer, säger Mikael Tofvesson, chef för enheten för omvärld och beredskap.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är nya extremhögerns nyckelpersoner

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Stockholm

Nordisk Ungdom

Ulf Kristersson