Ebba Busch Thor: ”Det kan inte hända hur många gånger som helst”

Publicerad:

NYHETER

Kristdemokraterna har ställts inför en förtroendekris efter Aftonbladets avslöjanden om felaktiga reseräkningar.

En riksdagsledamtot har lämnat, men en annan sitter kvar.

– Man kan inte begå vilket misstag som helst eller hur många som helst, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD) till Aftonbladet.

Fallen kan tyckas snarlika. Riksdagsledamoten Penilla Gunther lät riksdagen betala hyrbil för privata resor flera gånger. KD-toppen Caroline Szyber reste med familjen och lät skattebetalarna betala hela notan.

Aftonbladet träffade partiledaren Ebba Busch Thor (KD) innan hon skulle frågas ut i den frikyrkliga motsvarigheten till Almedalen, Vårgårda möte, på torsdagskvällen.

1 av 2 | Foto: Henrik Brunnsgård
Ebba Busch Thor (KD) frågas ut under den frikyrkliga motsvarigheten till Almedalen, Vårgårda möte.

Gunther kastas ut men Szyber räddas. Varför?

– Jag ser allvarligt på bägge händelser. Jag tycker att det var klokt av Penilla Gunther att landa i att det här inte var en hållbar situation och lämna sina uppdrag och inte kandidera vidare till riksdagen, säger Busch Thor.

– När det gäller Caroline Szyber så har hon också begått fel och jag ser lika allvarligt på det. Men hon har varit helt transparent i den information hon har fört vidare till oss. Hon har insett att hon har gjort fel och vi vidtar åtgärder för att se till att liknande fel inte upprepas.

Beror inte på meningsskiljaktigheter

Så det beror inte på att det funnits meningsskiljaktigheter mellan er i partitoppen och Gunther?

– Nej. Hon har landat i att det inte är hållbart för henne att vara kvar, säger KD-ledaren.

– Att vara politiker är ett förtroende och vi befinner oss i en förtroendebransch. Alla är vi människor och alla kan vi begå misstag. Det kan till och med hända mer än en gång, men det kan inte hända hur många gånger som helst. Och vi har haft återkommande fall där Penilla inte har redovisat saker och ting på rätt sätt och det är otroligt viktigt när man är förtroendevald att man agerar på rätt sätt.

Har fler i KD:s riksdagsgrupp erkänt misstag efter Aftonbladets avslöjanden?

– Inte som jag har kännedom om, nej, säger Ebba Busch Thor.

”Måste agera korrekt”

Med två och en halv vecka kvar till valet, har potentiella väljare något förtroende kvar för KD?

– Jag tror att många har förståelse för att det kan ske misstag någon gång ibland. När det uppdagas måste man vara otroligt snabb med att rätta till fel och betala tillbaka om man är skyldig pengar.

Man kan inte heller begå vilket misstag som helst eller hur många som helst, betonar KD-ledaren.

– Är man förtroendevald så måste man agera på ett korrekt sätt. Annars kan man inte ha det förtroendet framåt.

Ni balanserar nära riksdagsspärren. Blir det här spiken i kistan för er?

– Jag tror att människor ser att ingen är utan fel, men vi har markerat tydligt och kommer att se till så det inte upprepas. Jag tror också att människor är beredda att rösta på den som vill göra rätt och agerar i enlighet med det, men också på den politik man står för i övrigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE