Hetta från öknen och blixtstormar – så blir veckans rekordväder

Tromber, åskoväder och en hetta som stoppar tåg.

Med varma vindar från Sahara och ett stundande lågtryck bjuder veckans väder på dramatik.

– Lokalt kan det nog slås nya värmerekord i södra Sverige det närmaste dygnet, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

I måndags fick badsugna strandgäster på Fårö en överraskning. Vattenaktiviteterna avbröts nämligen tillfälligt av ett trombbälte.

Även på Krokodilbadet i Vendelsö i Stockholms län fick badgäster uppleva en tromb – den här gången mitt i virvelvinden.

– Jag och barnen låg och solade och hade det gott. Från ingenstans började det blåsa upp och prylar flög upp i luften. Det var luftmadrasser och kläder. Det utbröt lite panik hos folk, säger Peter Karlsson, 38.

I en film från händelsen syns badleksaker, handdukar och en upplåsbar haj sugas upp i luften och flyga runt över stranden. Inga människor skadades.

Normalt syns bara ett tiotal tromber per år i Sverige, men bara på en timme under måndagen sågs minst sju i havet utanför Gotland.

– De flesta tromber som vi har här i Sverige är ju ganska små men den här ser ju ganska stor ut faktiskt, sa SMHI:s meteorolog Jon Jörteland efter att ha tittat på ett filmklipp med tromberna.

Han tror att den sällsynta företeelsen kan ha med att både luften och vattnet är varmt att göra.

Extremvärmen återvänder

Ett kluster av tromber är inte det enda egendomliga väderfenomenet som de senaste dagarna bjudit på.

I helgen noterades mängder med lokala temperaturrekord i Sydeuropa när ovanligt varm luft svepte upp från Afrika in över Iberiska halvön.

I Portugal var det som mest över 44 grader varmt. Där kunde man också se himlen färgas gul av damm från Saharaöknen som de varma vindarna förde med sig in över landet.

Enligt SMHI:s prognoser kan temperaturen bli så hög som 35 grader i flera delar av mellersta Sverige.
Enligt SMHI:s prognoser kan temperaturen bli så hög som 35 grader i flera delar av mellersta Sverige.

Delar av samma varmluft orsakar också extremvärmens återkomst i Sverige under onsdagsdygnet. Enligt SMHI:s prognoser blir temperaturen så hög som 35 grader i flera delar av mellersta Sverige under onsdagen – och väderinstitutet har utfärdat flera meddelande om hög temperatur längst de sydligare delarna av östkusten.

– Lokalt kan det nog slås nya värmerekord i södra Sverige det närmaste dygnet, säger meteorologen Mikael Sjöstrand, meteorolog på väderföretaget Foreca.

Hettan stoppar tåg

Sommarens hittills högsta temperatur i Sverige uppmättes i Hästveda i Skåne den 26 juli. Då var det 34,6 grader varmt.

– Om alla parametrar stämmer så skulle vi lokalt kunna komma att slå det under det närmaste dygnet, säger Mikael Sjöstrand.

Värmen påverkar även trafiken. Trafikverket meddelar att flera tågtrafiken på flera sträckor stoppas mellan onsdag och fredag på grund av den inkommande värmeböljan.

– Med SMHI i ryggen gör vi bedömningen att sträckorna måste stängas av tillfälligt, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Några av sträckorna som ställs in på grund av risken för solkurvor är Kalmar–Linköping, Nässjö–Vetlanda, Jönköping–Vaggeryd och Värnamo–Landeryd.

Kraftig åska väntas

Men den här gången gör extremvärmen bara en snabbvisit. Redan under natten till torsdagen börjar värmen klinga av något. Och sedan väntar nya lågtryck.

Arkivbild på åska.
Arkivbild på åska.

– Det kommer att bli ganska ostadigt under helgen och en tid framåt när nya lågtryck drar in över landet, säger Mikael Sjöstrand.

– I och med att vi haft så varmt i början av veckan så kommer det att vara ganska mycket åska framförallt i Götaland i samband med att den här fuktiga luftmassan drar in under fredag.

Risk för nya bränder

Samtidigt som risken för blixtnedslag ökar är brandrisken enligt SMHI också fortsatt hög i nästan hela Sverige. Och det är inget som kommer ändras på grund av lite regn.

Den ovanligt långa perioden av torka har gjort marken enormt torr. Tillsammans med ökande vindar har det skapat en alarmerande hög brandrisk i bland annat Halland, skriver Hallandsposten.

– Det är en sexa på en femgradig skala. Det är inte helt vanligt att vi har det, säger Magnus Ericsson, brandingenjör i beredskap på räddningstjänsten i Halmstad, till tidningen.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är brandrisken extremt hög i Götaland och södra Svealand och hög i delar av nordöstra Norrland.

I flera kommuner har man rustat för skogsbrand, och MSB har valt att placera brandbekämpningshelikoptrar i flera delar av Sverige.

Sommarens nya värmerekord

Under sommarens ihållande värmebölja har ett stort antal väderrelaterade rekord slagits i Sverige.

Den 1 augusti slogs lokala värmerekord för augusti på en rad platser, bland annat i Bredåkra i Blekinge där det var 33,2 grader varmt.

Det har även noterats ovanligt många och varma tropiska nätter, alltså nätter då temperaturen aldrig sjunker under 20 grader. Den 2 augusti var det som lägst 23,7 grader varmt i Östergarnsholm på östra Gotland.

Publisert:

LÄS VIDARE