Anne Sofie von Otter talar ut efter maken Benny Fredrikssons död

Publicerad 2018-08-31

Operastjärnan Anne Sofie von Otter levde med teaterchefen Benny Fredriksson i över 30 år.

I SR:s Söndagsintervjun berättar hon om tiden efter Aftonbladets granskning som ledde fram till att Benny Fredriksson tog sitt liv.

Mezzosopranen Anne Sofie von Otter är en världsstjärna på den internationella operascenen. I nära 30 år var hon gift med teaterchefen Benny Fredriksson.

För första gången i svenska medier berättar nu Anne Sofie von Otter om förlusten, i Sveriges Radios program Söndagsintervjun.

– Jag pratar jättegärna om Benny, därför att jag tyckte att han var en fantastisk person. Han var så glad, han var stödjande, han var generös, han älskade passionerat det han gjorde på samma sätt som jag gör med musiken, säger Anne Sofie von Otter i intervjun.

Ville inte längre bo i Sverige

Den 17 mars i år tog Benny Fredriksson sitt liv, 58 år gammal. Detta efter en granskning i Aftonbladet som baserades på ett 40-tal anonyma källor om hans ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Han framställdes som en despotisk och diktatorisk chef, och anklagades av en kvinna för att ha gett henne rådet att göra en abort för att få en viss roll.

Benny Fredriksson, som byggt sitt liv kring och för teatern, upplevde skriverierna som djupt obehagliga och skadande, berättar Anne Sofie von Otter. Han avgick kort efter granskningen i december 2017.

För Anne Sofie von Otter råder inga tvivel om att publiceringarna ledde fram till Benny Fredrikssons död. Han blev deprimerad och sjuk och ville inte längre bo i Sverige. Samma dag som paret skulle resa hem från Australien, där Anne Sofie von Otter arbetat en tid, avslutade Benny Fredriksson sitt liv.

– Han orkade inte, det såg jag. Den dagen mådde han extra dåligt. Vi skulle hem till detta land som han nu inte ville nämna vid namn över huvudtaget, säger Anne Sofie von Otter.

”Livet är för kort för att vara arg”

I intervjun får Anne Sofie von Otter frågan hur hon ser på Aftonbladet och publiceringarna. Hon är kritisk mot Aftonbladet och de som vände sig till tidningen med anonyma och vad hon kallar falska historier.

– Man ser ju att Aftonbladet har gjort ett gigantiskt fel. Men det är så många som har gjort fel. Vår tid är ju ur led, på sätt och vis, säger Anne Sofie von Otter i intervjun.

En process hos Allmänhetens pressombudsman pågår mot Aftonbladet.

– Jag tycker att livet är för kort för att vara arg. Jag är ledsen och det var förskräckligt, det var så overkligt vansinnigt att Benny tog sitt liv på grund av detta, säger Anne Sofie von Otter.

– Men det var ju inte någons mening, jag kan inte tro att de ville ta hans liv. Vem vill mörda en person?

Anne Sofie von Otter säger i Söndagsintervjun att hennes make fortfarande finns med henne och fortfarande kan göra henne upplyft när hon känner sorg.

– Jag sörjer inte dagligen och stundligen, utan jag tycker fortfarande att jag är upplyft av att ha levt med Benny, denna ovanliga människa, i så många år. Sedan finns inte Benny kvar, men minnena finns kvar, vårt hem finns kvar och han finns kvar, faktiskt.

Följ ämnen i artikeln