SLL varnar för nytt kaos på akutsjukhusen till helgen

avJohn Granlund

Publicerad:

Kaoset inom akutsjukvården i Stockholm fortsatte under veckan som gick.

Nu varnar Stockholms läns landsting, SLL, för ytterligare problem i helgen – och hänvisar patienter till närakuter.

– Den kommande helgen kan akutsjukhusen få en mycket ansträngd situation igen, säger Elda Sparrelid, chefläkare på SLL.

Akutsjukvården i Stockholms län har varit hårt ansträngd under sommaren.

Allra värst har det varit på Danderyds sjukhus där sjuksköterskor i Aftonbladet slagit larm om 15-timmarspass utan lunch eller toabesök och patienter som ligger i korridorerna.

I dag anmälde fackförbunden situationen på Danderyds sjukhus till Arbetsmiljöverket för allvarliga missförhållanden.

– Vi har gått in i ett katastrofläge. Det är krigzon nästan varje dag på akuten, hela dygnet. Man klarar inte av situationen, det är ohanterbart, har en sjuksköterska tidigare sagt till Aftonbladet.

”Mycket ansträngt”

På fredagseftermiddagen gick Stockholms läns landsting ut med ett pressmeddelande där man meddelar att veckan som gått började ”med ett mycket ansträngt läge för alla akutsjukhusen”, trots att det fanns 60-talet fler disponibla vårdplatser jämfört med föregående vecka.

1 av 3 | Foto: Anna Molander
Elda Sparrelid, chefläkare på SLL.

Framför allt har problemen handlat om att det inte finns tillräckligt många medarbetare på sjukhusen i tjänst.

Och till helgen väntas situationen bli ännu värre:

– Den kommande helgen kan akutsjukhusen få en mycket ansträngd situation igen. Även när många medarbetare kommer i tjänst på måndag och vårdplatser öppnar igen kan det fortsatt vara ansträngt för delar av vården, säger SLL:s chefläkare Elda Sparrelid i ett pressmeddelande.

Hon uppger att hon med anledning av den mycket ansträngda situationen har haft ”extra möten” med länets chefläkare. Under dagen togs beslut om hur man till helgen ska kunna minska trycket på de enskilda akutmottagningarna.

Framför allt handlar det om att styra om ambulanser till sjukhus där trycket är mindre, inklusive den omstridda intensivakuten på Karolinska i Solna, som normalt bara ska ta emot de extremt allvarliga fallen.

Skickar ambulans till Norrtälje

Under fredagseftermiddagen har incidentutskick gått ut till ambulanspersonal om omstyrning. Bland annat ska ambulanstransporter till Södersjukhuset styras om till Norrtälje sjukhus. Källor uppger för Aftonbladet att det påverkar patienten negativt då det kan handla om ambulansfärder på åtminstone och en halv timme, till exempel från Värmdöområdet, innan en bedömning kan göras av en läkare.

Elda Sparrelid på SLL kommenterar åtgärderna för Aftonbladet:

– Det kommer att vara tungt och pressat för våra medarbetare som kommer att bedöma och behandla våra patienter men vi har vidtagit åtgärder som vi bedömer gör att det inte behöver vara så illa. Framför allt handlar det om så kallad omstyrning av ambulanser när vi ser toppar på olika sjukhus, säger Elda Sparrelid till Aftonbladet.

Hon uppmanar patienter och vårdsökande att vända sig till närakuter och jouröppna vårdcentraler om det inte handlar om livshotande tillstånd.

– Vi vill påminna våra invånare att det inte endast är akutmottagning man kan vända sig till om man behöver vård. Vi har närakuter och husläkarjourer under helgen och det är väldigt bra om man inte har något livshotande tillstånd att man ringer 1177 för att få vägledning om vart man bäst kan vända sig med sina bekymmer.

Publicerad: