Alliansen vill ha obligatorisk språkförskola

Av:  TT

Alliansens partiledare, från vänster Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD), på besök hos arbetsmarknadsprojektet Boost by FC Rosengård.
Alliansens partiledare, från vänster Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD), på besök hos arbetsmarknadsprojektet Boost by FC Rosengård.

Alliansen vill att det ska vara obligatoriskt för nyanländas barn att gå i en språkförskola.

– Alla barn i Sverige måste lära sig språket, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

Alliansen presenterade i Malmö sin gemensamma agenda för jobb och integration.

– Det är en av Sveriges riktiga ödesfrågor, säger Kristersson.

De allra flesta förslagen i agendan har Allianspartierna varit överens om tidigare. Nytt är att man nu enats om en obligatorisk språkförskola, tre timmar om dagen, för nyanländas barn.

Det är ett förslag som både Moderaterna och Liberalerna drivit.

Många hemma hos mamma

Liberalernas ledare Jan Björklund påpekar att många av de nyanländas barn är hemma med mamman, bland annat beroende på att de har andra traditioner.

– Det är när barnen är fyra, fem och sex år, som de har lättast för att lära sig svenska, säger Björklund.

Målet är att de nyanlända barnen ska kunna bra svenska när de börjar i grundskolan.

Den obligatoriska språkförskolan bedöms omfatta 5 000 till 10 000 barn. Hur mycket förslaget kostar har inte Alliansen räknat på.

Kristdemokraterna stödjer obligatorisk språkförskola, trots att partiet i andra sammanhang vill underlätta för föräldrar att stanna hemma med sina små barn.

– Men det blir fortfarande så att de kommer att få mycket tillsammans med sina föräldrar, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Innehåller tidigare förslag

Alliansen kallar jobb och integrationsagendan för sin "uppdaterade arbetslinje". Den innehåller även förslag som Alliansen enats om för länge sedan. Bland dem finns en ny anställningsform, inträdesjobb. Den är till för unga och nyanlända utan gymnasieexamen. Lönen är upp till 70 procent av rådande ingångslöner och arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgifter i max tre år.

För att få fram fler enkla jobb vill Alliansen tredubbla rutavdrag och bredda det till fler tjänster.

– Det är svårare att komma in på arbetsmarknaden i Sverige jämfört med många andra länder, säger moderatledaren Kristersson.

Alliansen vill, vilket man också meddelat tidigare, lägga ned Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och låta fler privata aktörer förmedla jobb.

För att förenkla för företagande vill Alliansen utreda en kraftig förenkling av beskattning och regler för mikroföretagande, samt sänka kravet på aktiekapital från 50 000 till 25 000 kronor.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN