Kritiken har inte tystnat

Fler kontrollstationer har inte lugnat kritikerna.

I dag demonstrerade en upprörd allmänhet och arga politiker mot den omdebatterade FRA-lagen.

– Lagtexten har inte ändrats. Det blir bara nya kontrollorgan över de som ska kontrollera, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly till aftonbladet.se.

Christian Säflund är en av dem som kommit till Riksdagen för att demonstrera mot FRA-lagen.
Christian Säflund är en av dem som kommit till Riksdagen för att demonstrera mot FRA-lagen.

”Stoppa FRA-lagen” och ”1984” var några av slagorden som mötte riksdagsledamöterna när de kom till jobbet i morse.

Trots gårdagens löfte om fler kontrollstationer för att skydda den personliga integriteten har kritiken mot den nya signalspaningslagen inte tystnat.

”Små korrigeringar”

– Förändringarna är ett steg i rätt riktning. Men det handlar bara om små korrigeringar. Lagtexten har inte ändrats. Att det behövs fler kontrollstationer bevisar bara att lagen var dålig från början, säger vänsterledaren Lars Ohly.

Bredvid honom med flygblad i händerna stod journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

– Det är oerhört viktigt att lagen stoppas. Vi som journalister har som skyldighet att skydda våra källor. Det blir omöjligt när ett statligt organ ska få avlyssna all information.

”Otäckt paradigmskifte”

– Dessutom innebär det här ett otäckt paradigmskifte där människor misstänkliggörs från början. Jag vill inte ha ett sådant samhälle.

Christian Säflund, 26, hade kommit till riksdagen bara som sig själv.

– De här ändringarna är nog mest lite fjäsk för folket. Men det är delvis en delseger för alla som är här i dag.

Christian anser ändå att lagen, som ska ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att övervaka internettrafik och telefonsamtal som passerar Sveriges gränser, bör skrotas.

– Det värsta är inte vad som kan hända i dag eller i morgon, utan vad som kan hända om partier som sverigedemokraterna kommer till makten.

Återremiss

Efter långa möten och ett hårt kompromissande kommer nu lagförslaget att återremitteras till försvarsutskottet. Därefter blir det debatt och beslut i kammaren under kvällen, enligt försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson.

För att lugna kritikerna kommer en rad nya kontrollfunktioner att läggas till. Bland annat får Datainspektionen i uppdrag att granska FRA:s verksamhet och en särskild kommitté ska tillsättas för att utifrån följa FRA. Dessutom ska en särskild myndighet pröva tillstånden om signalspaning. Syftet är att hindra kränkningar av den personliga integriteten.

Ändringarna blev till bland annat efter hård kritik från centerpartisterna Fredrick Federley och Annie Johansson. I dag är de hjältar för Magnus Andersson, ordförande i Centerns ungdomsförbund.

– De har gjort ett sjuhelsikes jobb det senaste dygnet. Det är två ledamöter som har gjort det här. Om jag fick bestämma skulle alla rösta nej till lagen. Men som den ser ut nu går den att leva med, säger Magnus Andersson till aftonbladet.se.

Publisert: