Giftig fåtölj från Kina kan ge eksem

1 av 2 | Foto: COLOURPRESS
chockades Lilla Archie, nio månader, låg på soffan med bara blöja på sig – då fick han svåra brännskador över hela kroppen. Nu är han hemma från sjukhuset, men är långt ifrån återställd. ”Han är chockad och måste ha handskar på sig för att inte klia sönder sig”, säger mamma Rebecca Lloyd-Bennett.
NYHETER

Mögelbekämpningsmedel som använts i fåtöljer och soffor kan ge svåra eksem. Nu uppmanar Kemikalieinspektionen allmänheten att rapportera misstänkt giftiga fåtöljer.

– Vi har fyra fall i Sverige där vi misstänker att personerna reagerat mot fåtöljer, säger Christina Larsson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Det rör sig om fåtöljer som tillverkats i Kina och som förmodligen sålts via ett företag i Danmark. Fåtöljerna ser enligt Larsson ut att vara av nubuckläder, som påminner om mocka.

Ett sextiotal fall har rapporterats i Finland och ett hundratal i England, där man hittat bekämpningsmedlet dimetylfumarat på soffor och fåtöljer tillverkade i Kina.

Starkt kliande utslag

De första två fallen i Sverige upptäcktes av en överläkare på hudkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Två av hans patienter hade under flera veckor starkt kliande utslag på rygg och stjärt. Utslagen var svårbehandlade.

När läkaren läste om de liknande fallen i Finland misstänkte han ett samband. Nu har kliniken tagit prover för att utröna om det rör sig om mögelgift.

– Det ser ut som röda sår, som brännsår ungefär, säger Larsson.

”Hör av er”

Kemikalieinspektionen har skrivit ett brev med en förfrågan till företaget i Danmark för att få reda på vad det kan handla om för ämne.

Inspektionen uppmanar också drabbade att höra av sig till deras jourtelefon.

TT