Sahlin längtar till valet 2010

S-ledaren Mona Sahlin längtar till riksdagsvalet 2010.

Hon hoppas att en regering med miljöpartiet och vänsterpartiet kan vara möjlig.

– Vi ska erbjuda något nytt och framåt, något helt annat än moderaternas orättvisor, sade Sahlin i inledningstalet på socialdemokraternas förtroenderåd.

Förtroenderådet ska spika partiets lista till valet till EU-parlamentet i nästa år och en valplattform.

Men Sahlin talade inledningsvis allra mest om inrikespolitik, jobbkris, varsel och det som hon kallade regeringens oförmåga eller ovilja att alls försöka göra något som kan bryta den negativa spiralen på arbetsmarknaden. Hon tillade att det nog är väldigt många familjer som undrar var regeringens utlovade tusenlapp mer i plånboken tagit vägen.

”Konstruktiv dialog”

Sahlin medgav att diskussionerna med miljöpartiet och vänsterpartiet om ett regeringsalternativ 2010 har varit mycket påfrestande. Sahlin har fått hård intern kritik för att hon för drygt en månad sedan smällde igen dörren till vänsterpartiet och sade att det var miljöpartiet, inga andra, som nu skulle vara parhäst till s 2010. Några dagar senare fick hon öppna dörren igen, men de samtal som pågått sedan dess har snarare bidragit till förvirringen än klargjort något.

– Vi har en väldigt konstruktiv dialog nu, hävdade dock Sahlin.

– Jag tänker inte sluta mig för nya argument, jag vill inte vara en sådan ledare, sade Sahlin och uteslöt inte att det kan bli en regering med röda rosor, röda nejlikor och gula maskrosor som tar över efter de blå dunsternas företrädare, som s-ledaren beskrev det.

”Bättre fördrag”

Mona Sahlin gjorde klart att socialdemokraterna tänker rösta ja till EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, när riksdagen röstar och ska godkänna det 20 november. I den frågan står dock mp och v på nej-sidan och s tillsammans med de borgerliga regeringspartierna på ja-sidan.

– Lissabonfördraget är ett bättre fördrag än det lapptäcke till fördrag vi ha nu, sade Sahlin och hävdade att grundläggande fackliga rättigheter får en starkare ställning.

Inte desto mindre driver s i sin EU-valplattform att EU bör anta ett socialt protokoll till fördraget som garanterar fackliga rättigheter och kollektivavtals ställning.

TT

Publisert: