Här krockar han med en val

Foto: REX FEATURES / IBL BILDBYRÅ

avEmma Gårdsäter

NYHETER

David Sheridan såg en stor skugga under sig i vattnet.

Först trodde han den kom från surfbrädan men insåg snabbt att han fått sällskap av en val.

– Sedan kände jag hur stjärten kom upp och slog till mig på bakhuvudet, berättar den australiensiske äventyraren.

Många surfare söker förmodligen efter äventyr men det är nog få som verkligen vill stå öga med öga med havets konung. Det hände för David Sheridan, 42, i slutet av oktober när han kitesurfade med två vänner nära Nambucca Heads på Australiens östra kust. Det skriver The Daily Telegraph.

Valen gick till angrepp

En mörk stor skugga breder ut sig under honom. Kommer den från surfbrädan? Det hann han tänka innan han förstod att han mött det jättelika djuret.

– Allt hände så snabbt och det enda jag kunde göra var att huka mig medan valen simmade under mig, berättar David Sheridan för The Daily Telegraph.

Kort efter gick valen till angrepp.

– Sedan kände jag hur stjärten kom upp och slog till mig på bakhuvudet. Jag trodde jag var förlorad men kraften lättade och jag kunde segla bort med skakiga ben.

"Valen var inte aggressiv"

David Sheridan lyckades själv fotografera det stora ögonblicket. På sin fallskärm hade han monterat en kamera som kunde fånga honom och valen nedanför.

Han uppfattade inte valen som aggressiv. Han tror att djuret bara ville fösa bort honom när han daskade till honom med stjärten.

– Det var snarare en knuff en ett slag. Jag förväntade mig mer, säger han.

Valzoner behövs

För nyhetsbyrån AP beskriver David Sheridan att han kände sig lättad efteråt men säger också att det var en spännande upplevelse.

Valen kan ha haft en unge i närheten som den ville skydda. Det säger Jeff Ross, talesman för National Park & Wildlife Services i Australien, till CNN.

– Den kan ha sett hans närvaro över honom som ett hot eller så ville valen bara ge honom en varning, säger han.

Ross betonar att detta visar hur viktigt det är att det finns särskilda valzoner. Områden som innebär att båtar och vattenskotrar inte får vara inom ett visst antal hundra meter från en val.