Obamas döttrar får hemlös hundvalp

Av: Anna Petersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ersätter Bushs bitande terrier

Ett av Obamas första löften efter valsegern var ett ge sina döttrar en hundvalp. Nu spekuleras det i vilken sorts hund som får flytta med familjen i Vita huset. Kraven: den ska vara hemlös, sällskaplig och inte orsaka allergi.

Obamas döttrar Malia, 10 och Sasha, 7 ska adoptera en hemlös valp – något som välkomnas av av lokala djurskyddsföreningar.

– Vi är glada för att Obama både hjälper ett djur i nöd och får ett bra husdjur, säger djurrättsförespråkaren Ed Sayres till CNN.

Hunden ska också vara sällskaplig och inte allergiframkallande. Svenska Kennelklubben rekommenderar en

en sällskapshund.

"Bichon bästa familjehunden"

– Hunden ska vara en familjemedlem och då är det viktigt att den formas av familjen istället för någon anställd. En sällskapshund hinner de aktivera själva, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Kennelklubben.

Han tycker att familjen ska välja en spaniel eller Boston Terrier.

– En Cavalier King Charles spaniel är en glad och positiv hund. Den är pigg, alert och lagom att sköta för flickorna.

Amerikanska hundkännare rekommenderar en Bichon Frisé.

– För en familj är en Bichon den bästa hunden man kan äga, den gillar barn och mycket folk. Bichons är lojala och intelligenta. Enda nackdelen är att de måste klippas en gång i veckan, säger Doug Becker, hundexpert i New York till the People.

Spaniel bakom Barbaras bestseller

Husdjuren i Vita huset har spelat stor roll för presidentfamiljerna. Några har gjort familjerna populärare – andra har fått dem i blåsväder.

George Bush ligger illa till sedan hans terrier Barney bet en journalist i fingret efter presidentvalet. Och Lyndon B. Johnson gjorde på sin tid tusentals djurvänner upprörda när han lyfte en beagle i öronen inför en fotograf.

Barbara Bush fick å andra sidan en bestseller med hjälp av sin Springer spaniel Miller. Den berättade om livet i Vita huset ur sitt perspektiv – boken sålde betydligt bättre än maken Georges memoarer, uppger CNN.

Grizzlybjörnar på gräsmattan

Men presidenterna i Vita huset har inte bara haft hundar – många har föredragit mer extrema husdjur. Thomas Jefferson hade två grizzlybjörnar i en bur på gräsmattan, John Quincy Adams hade en alligator i ett badkar och Martin Van Buren hade tigerungar.

Publicerad: