Nyheter

Ryssland erkänner Sydossetien och Abchazien

Av: 

Tobias Österberg

Jenny Stiernstedt

Rysslands president Medvedev erkände Sydossetien och Abchazien som självständiga stater vid ett möte i semesterorten Sotji på tisdagen.
Rysslands president Medvedev erkände Sydossetien och Abchazien som självständiga stater vid ett möte i semesterorten Sotji på tisdagen.

NYHETER

Rysslands president beslutade på tisdagen att erkänna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Beslutet kom efter ett möte med det ryska säkerhetsrådet i semesterorten Sotji.

Ebba Sävborg.

– Jag har skrivit under beslutet om att den ryska federationen erkänner självständigheten hos Sydossetien och Abchazien, sade Medvedev i ett tv-sänt tal.

Det ryska erkännandet innebär en ”ohöljd annektering”, säger Georgiens vice utrikesminister i ett omedelbart uttalande från regeringen.

Det franska utrikesdepartementets första reaktion var mer återhållsam. Där kallades beslutet för ”beklagligt”.

Beskedet kommer dock inte som någon överrasknning för omvärlden.

– De har sagt att de skulle göra så, beslutet var väntat, säger Rysslandskännaren Ebba Sävborg till aftonbladet.se.

Ingen betydelse i praktiken

I praktiken, menar hon, innebär det dock inte så mycket.

– Nej, det gör det inte eftersom resten av världen inte kommer att erkänna de här staterna som självständiga. Men det är en markering att Ryssland inte längre erkänner att Sydossetien och Abchazien hör till Georgien vilket man formellt gjort förut.

I praktiken kommer de två utbrytarna dock att fortsätta vara ryska protektorat, tror Sävborg.

"Väst kommer att markera"

Främsta skillnaden blir att Ryssland nu tar ytterligare ett steg bort från samarbete med väst.

Hur kommer väst att reagera?

– Man kommer säkert att försöka markera. Tonen riskerar att bli mer irriterad, flera samarbetsområden kommer att inställas in. EU kommer säkert att göra något också.

Även utrikesminister Carl Bildt ser agerandet som ett tecken på att Medvedev nu trappat upp krisen mellan Ryssland och omvärlden.

"Brott mot internationell rätt"

I en kommentar på sin blogg skriver han att ”beslutet innebär ett lika tydligt som medvetet brott mot internationell rätt och grundläggande principer för stabilitet i Europa”.

Politiken innebär att Ryssland väljer en konfrontationspolitik i sina relationer med Europa och resten av världssamfundet, enligt Bildt.

– Beslutet innebär ett ryskt vägval med genomgripande konsekvenser för lång tid framöver, skriver han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt framhåller också vikten av att konflikten i Georgien kan lösas med fredliga medel. Georgiens territoriella integritet måste respekteras och ryska trupper måste fullständigt dras tillbaka, enligt Fredrik Reinfeldt.

– Den 1 september ges vi möjlighet att vid ett extrainsatt EU-toppmöte diskutera hur vi bäst kan stödja Georgien, skriver statsministern i sin kommentar.

Enligt AP har USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i ett uttalandet sagt att Rysslands beslut är "beklagligt".

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter