Tågkollision i Eslöv

NYHETER

Ett tåg kolliderade med en grävmaskin i Eslöv på onsdagsförmiddagen. Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till platsen.

Enligt de första uppgifterna till polisen ska föraren i grävmaskinen ha klarat sig utan fysiska skador.

Tågtrafiken mellan Eslöv och Lund står helt stilla efter att ett regionaltåg körde på en grävmaskin vid Örtofta utanför Eslöv på förmiddagen.

Enligt SJ finns 95 passagerare ombord på tåget som var på väg från Malmö mot Kalmar. Ingen av dem har skadats.

Tåget körde på grävmaskinens grävskopa och gick sönder. Först efter en kilometer hade tåget bromsat in. Passagerarna måste evakueras och enligt t f presschef Ulf Wallin vid SJ kommer de att behöva gå en kilometer längs tågbanan för att sedan kunna bli upplockade av en buss.

Det är oklart hur lång tid all trafik kommer att behöva ligga nere, eventuellt kan trafiken återupptas på det ena av spåren.

Tills vidare står bland annat ett X 2000-tåg stilla i Stehag och andra tåg står stilla i Lund.

Tåget körde i hög fart, ungefär 160 kilometer i timmen, när det kolliderade med en grävskopa, som används i samband med en ombyggnation vid tågstationen i Örtofta.

– Det blev en kraftig smäll och metalldelar från både tåget och grävskopan flög ut över rälsen, berättar pressinformatör Helle Larssen vid Banverket för TT.

Banverket räknar med att trafiken kan återupptas på det ena spåret inom kort. Det är däremot oklart hur lång tid det kommer att ta att få bort det tåg som skadades vid kollisionen.

Vid lunchtid hade 25 tåg blivit stående till följd av kollisionen.

TT