Nyheter

Krisen dominerade kvällens debatt

NYHETER

Första ronden mellan rött och blått lag handlade om jobb, finanskris och regeringsalternativ

Finanskris, arbetslöshet och en splittrad opposition.

Tre ord som kan sammanfatta kvällens direktsända partiledardebatt.

Enligt aftonbladet.se:s läsare vann blått över rött.

De fick viss draghjälp av huvudmotståndarna själva. För socialdemokraternas och miljöpartiets gemensamma regeringsutspel tidigare i veckan upptog i alla fall en kvart av den knappt två timmar långa debatten.

På vänsterkanten i SVT:s studio stod vänsterledaren Lars Ohly, s-ledaren Mona Sahlin och mp:s språkrör Maria Wetterstrand. Men hörde Ohly egentligen dit? Han fick ju inte vara med i regeringsutspelet. Mona Sahlin försökte göra splittringen mindre allvarlig.

Dolde inte skadeglädjen

– Här sitter tre partier som är väldigt överens. Jag tänker skapa en stark samarbetsregering. Vi fortsätter diskussionen också med vänsterpartiet, sa Sahlin.

På andra sidan studion gnuggade alliansledarna händerna och dolde inte skadeglädjen.

Den senaste tidens många varsel och finanskrisen som drar över världen var en annan huvudfråga i kvällens debatt, ledd av SVT:s Anna Hedenmo.

Från oppositionens sida målade man läget på den svenska arbetsmarknaden i kolsvarta färger.

– Läget är mycket allvarligt. Det blir ännu allvarligare eftersom över en halv miljon har lämnat a-kassan, sa Mona Sahlin.

Även alliansledarna var bekymrade. Men menade samtidigt att Sverige står väl rustat för att möta sämre tider.

– I dessa tider är Sverige ett av de bästa länder man kan bo i, sa centerledaren Maud Olofsson.

På frågan hur alla de tusen som varslats från bland annat Volvo ska få hjälp fick vi inga glasklara svar.

Höll låg profil

Maud Olofsson menade att regeringens politik till viss del är hjälp nog och lyfte bland annat fram sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt bolagsskatt.

Utbildning och en stark a-kassa var oppositionsledaren Sahlins recept. Och så gav hon en känga åt regeringens skattesänkningar för de som jobbar.

– Hur hjälper det en varslad på Volvo om den som är kvar får sänkt skatt?

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll en ganska låg profil under den bitvis högljudda debatten. I krislägen handlar det ju om vem som är tryggast att luta sig mot. Reinfeldt vill att väljarna ska välja hans rygg. Det blev tydligt när Anna Hedenmo undrade vilka lärdomar vi kommer att ha dragit när krisen är över.

Kamp mot klockan

– Vi sitter mitt i denna kris. Den är ännu inte löst. Det har varit en kamp mot klockan att samla sig i tid, sa Reinfeldt och passade på att säga att han just denna dag haft ett samtal med världens mäktigaste kvinna, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, om krisen.

Hårdast press sattes på regeringen när frågan om homosexuellas rätt till äktenskap kom upp. Alla svarade ja till den rätten, utom kristdemokraternas Göran Hägglund, som sa nej.

Frågan ska lösas under hösten. Hur det ska gå till? Inget givet svar.

– Det är ingen enkel fråga, sa Reinfeldt och påpekade att alla partier går olika fort fram.

Vem vann då denna första rond i matchen som pågår hela veckan?

Blått lag, enligt aftonbladet.se:s läsare. När nära 14 500 hade röstat ledde allianspartierna med drygt 55 procent över oppositionens knappa 42.

På tisdag har de röda chans på revansch. Då möts statsminister Reinfeldt och oppositionsledare Sahlin i en duell i SVT:s ”Rakt på med K-G Bergström”.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter