"Det blir en helt ny lagstiftning"

Fredrik Federley, c, och Camilla Wikström, fp, två av de som varit mest FRA-kritiska inom alliansen under den massiva debatt som rasat senaste året.

avJenny Stiernstedt

NYHETER

– Förslaget på förändringar är så genomgripande att det innebär att den FRA-lagen som togs den 18 juni rivs upp. Det blir en helt ny lagstiftning.

Det säger en av folkpartiets FRA-kritiker, Cecilia Wikström, till Aftonbladets reporter Irene Beertema som är på plats utanför fp-gruppens möte.

Enligt TT kommer Wikström att rösta ja till den nya FRA-lagen om det kommer en proposition som blir i linje med vad som slagits fast i folkpartiets riksdagsgrupp under eftermiddagen.

Lovar långtgående förändringar

– Här har vi landat på någonting som jag tror att de allra flesta medborgare inte bara kan acceptera utan även uppskatta, säger hon till TT.

Enligt Wikström handlar det om långtgående förändringar, bland annat om en specialdomstol.

Det stod på torsdagen klart att samtliga borgerliga riksdagsgrupper samlades till extrainkallade möten om FRA.

Särskild domstol

Redan inför mötena läckte det ut att man inom folkpartiet ska ha enats om att det ska krävas beslut av en särskild domstol för att avlyssning ska kunna ske. Det uppger SVT.

Dessutom anser fp att bara regeringen och försvaret ska få tillgång till uppgifter från FRA:s spaning. Medborgare ska ha rätt att fråga om de avlyssnats.

SVT uppger även att fp-gruppen kommit fram till att FRA bara bör spana på "yttre militära hot".

”Viktigt att få bort massavlyssning”

Spaningen ska därtill vara begränsad till ett visst "trafikstråk", till exempel kommunikation som går mellan vissa städer.

– Det är viktigt att få bort massavlyssning och mass-scanning, sa folkpartisten Camilla Lindberg tidigare till TT.

Enligt TT behandlas även den viktiga frågan om hur man ska få med sig samtliga alliansledamöter då riksdagen senare i höst röstar om FRA-lagen.

Så var inte fallet när frågan senast var uppe i riksdagen. Då togs regeringen mer eller mindre på sängen av oppositionen inom centern och folkpartiet.