Blod och barberare

TIM BURTON har regisserat filmer sen 1985 och är aktuell med den mörka musikalen "Sweeny Todd".
TIM BURTON har regisserat filmer sen 1985 och är aktuell med den mörka musikalen "Sweeny Todd".

En barnförbjuden skräckmusikal med mycket blod och skådisar som egentligen inte kan sjunga. Inga problem. – Jag fick tummen upp direkt, säger regissören Tim Burton.

Burton och Johnny Depp har jobbat ihop i många år.
Burton och Johnny Depp har jobbat ihop i många år.

Inte så konstigt egentligen. Projektets stjärnor är ju Johnny Depp och Helena Bonham Carter, som båda är veteraner i Tim Burtons skådisstall.

— Jag visste på en gång att jag ville ha Johnny Depp i rollen som Sweeney Todd, säger Tim Burton under sitt allra första Sverigebesök.

Vad var hans reaktion när du sa att du ville göra en musikal?

— Han stirrade några sekunder. Och sa ja nästan direkt. Jag hade aldrig hört honom sjunga men kände mig trygg ändå, han hade aldrig tackat ja om han inte skulle fixa det. Så skickade han mig ett band där han lät lite som David Bowie. Jag var väldigt nöjd.

Tillskottet Borat

Ny i gänget är komikern Sacha Baron Cohen.

— Han var fantastisk, han kom från sin stora Boratsuccé och är inte heller en professionell sångare.

Färgad av stumfilmsklassiker

Filmen utspelar sig i ett mörkt, ogästvänligt London i typiskt burtonsk gothinspirerad stil, klart färgad av gamla stumfilmsklassiker. I centrum står den hämndsökande barberaren Sweeney Todd, som hittar ett blodigt användningsområde för sina vassa barberarknivar. För Tim Burton var historien en dröm att få iscensätta.

— Jag har gillat den sedan jag var liten. Och otippat nog så gillade jag att göra musikal, jag kan absolut tänka mig att göra fler.

Miranda Sigander

Se trailer och sätt betyg:

(.se)

Publisert: