Köper villa för 4,7 miljarder

avSofie Strandberg

NYHETER

" Vi vågar inte visa objekt för under miljarden"

Foto: ALL OVER PRESS
Villa Leopolda har nyligen sålts – för 500 miljoner euro...

En hemlig oligark har slagit nytt världsrekord – i kategorin dyraste husköp.

Miljardären slantade upp 4,7 miljarder kronor för Villa Leopolda på Franska riverian.

– Det är helt surrealistiskt, säger mäklaren Jean Pierre till Le Parisien.

I början av 90-talet började ryska oljemiljardärer köpa upp fastigheter i Cap Ferrat, Cap d'Antibes, Saint-Tropez och andra lyxorter på Franska rivieran. Oligarkernas invasion av Frankrikes kust har fortsatt – men nådde nyligen helt andra dimensioner när en man köpte Villa Leopolda i Villefranche för rekordsumman 4,7 miljarder kronor.

Väntade i månader

Ingen annan spekulant kom i närheten av oligarkens bud, uppger Times.

Ägaren Lily Safra, änka till libanesiske bankhöjdaren Edmond Safra som dödades i en mordbrand i Monaco 2003, torde vara mycket nöjd över affären. Men det krävdes en del is i magen innan allt gick i lås.

I månader väntade hon medan spekulanterna slogs med plånböckerna för att bli ny ägare till villan. Och det är naturligtvis inte vilket hus som helst – fastigheten byggdes under "la belle époque", den vackra epoken runt förra sekelskiftet. Självaste kung Leopold av Belgien förvärvade fastigheten 1902, uppger Times.

Chelsea-ägaren

Mäklaren Jean Pierre har en exklusiv kundkrets och är välbekant med oligarkernas framfart på Rivieran, som fått huspriserna att skjuta i höjden. Han kallar köpet av Villa Leopolda "surrealistiskt".

– Vi vågar inte visa objekt för under miljarden. Billigare och de slänger ut dig, säger han till Le Parisien enligt Times.

Vem den nya köparen är okänt. Men det står klart att han slår gamla världsrekordet i kategorin dyraste husköp med hästlängder. 2004 köpte affärsmannen Lakshmi Mittal en fastighet i Kensington Palace Gardens i centrala London för "ynka" 535 miljoner kronor, uppger Times.

En annan rysk affärsman som satsat stora pengar på Rivieran är Roman Abramovitj. För sex år sedan köpte stormrike affärsmannen och Chelsea-ägaren slottet Château de la Croë för 188 miljoner kronor. Rykten säger att han är den "mystiske oligarken" som köpt Villa Leopolda men detta tillbakavisas av hans anställda.