”Tystnaden kan vändas mot henne”

NYHETER

Kerstin Koorti, Aftonbladets juridiska expert om rättegången

Den tyska kvinnan gav på tisdagen sin version av förhållandet med sin före detta pojkvän – Emma Jangestigs sambo.

Hon vägrade svara på flera av åklagarens frågor.

– Tystnaden kan vändas mot den tilltalade, säger brottsmålsadvokaten Kerstin Koorti, Aftonbladets juridiska expert under rättegången.

Foto: Brottsmålsadvokat Kerstin Koorti, Aftonbladets juridiska expert under rättegången.

Vad innebär det att den åtalade vägrar svara på vissa frågor?

– Den tilltalade behöver inte svara på frågor, men om man väljer att inte svara fattar domstolen sina beslut uifrån det. Det är ett indiciemål och då kan tystnaden vändas mot den tilltalade. Ofta ger denne kryptiska, märkliga svar. Svar som inte stämmer när domstolen ska göra en helhetsbedömning.

– Men det är viktigt att poängtera att åklagarens bevisbörda inte försvinner, bara för att den tilltalade vägrar svara på frågor.

Vad kan hennes tystnad bero på?

– Det kan vara så att hon inte kan svara. Men den misstänkta kvinnan kan också vägra svara eftersom en fråga kan leda till en annan – och plötsligt finns det bevis för att hon ljuger.

Vid ett flertal tillfällen påpekar åklagaren att den tyska kvinnan skrattar. Kan hennes uppförande i rätten spela någon roll för utgången?

– Nej, det ska inte göra. Skratten kan bero på att hon är rädd eller tycker att diskussionen är hemsk. Men det är ovanligt att den tilltalade skrattar eller ler. Utomlands är det vanligt med korsförhör, det vill säga att åklagaren hör vittnet, och sedan andra parten. Man ställer frågor som: "Varför skrattar du, varför svettas du?". I Sverige brukar man inte tillåta att åklagaren pressar den tilltalande eller vittnen på frågor om sitt beteende.

Har någon sida stärkts under dagen?

– Man kan generellt säga att som försvarsadvokat är klienten ditt bästa verktyg. Men om "verktyget" vägrar svara på frågor, dina egna eller åklagarens förändras läget. Försvarsadvokaten brukar motivera sin klient att försöka svara på så många frågor.

Vilket är åklagarens starkaste kort?

– Som jag sa tidigare: Om den tilltalade i ett indiciemål inte svarar kan det fälla lasset åt det ena eller andra hållet.