Bästa dryckestipsen för nyår

Publicerad:
Uppdaterad:

Fastna inte som bartender hela kvällen

1 av 4 | Foto: Coop

Vin till maten och bubbel till tolvslaget såklart, men bjud på vackra cocktails och drinkar resten av kvällen. Akta dig för att fastna som bartender och missa festen, välj ett drinkrecept som fungerar bra att göra i större sats.

När gästerna kommer är det roligt att bjuda på en drink. Skippa den vanliga gin och tonicen, Coop.se frågade bartendern Lina Thorén efter bästa drinktipsen för nyårskvällen.

– En fräsch Caphirina är god och inte för sliskig, säger hon.

Capirinha bygger på ett traditionellt brasilianskt recept med limeklyftor, rörsocker och sockerrörsbrännvin.

– Du lägger fyra till fem limeklyftor i ett drinkglas tillsammans med två till tre centiliter råsockerlag. Sedan muddlar du det så att limesaften pressas ur klyftorna. Häll på fyra till sex centiliter brasilianskt sockerrörsbrännvin, Cachaca, och fyll upp glaset med krossad is. Garnera med en liten limeklyfta och två glittriga sugrör för extra festkänsla, tipsar Lina Thorén.

Caphirinan är god som den är, men kan också varieras.

– Om du vill kan du smaksätta Caphirinan med bärpuréer i olika fina färger och smaker. Eller muddla lite färsk passionsfrukt tillsammans med limen. Garnera med en bit av den färska frukten, säger Lina Thorén.

Vill du göra det enkelt för dig gör du en stor sats av drinken. När gästerna kommer är det bara att fylla på med krossad is och garnera!

Apple Mint Martini

Caphirinan är ett säkert kort, men vill du lyxa till det lite mer har Lina Thorén ett annat roligt tips.

– En fräsch drink, som är enkel och lätt att göra många av, är Apple Mint Martini. Den är frisk att dricka och vacker att servera i kylt cocktailglas.

Ursprunget till drinken är den klassiska Dry Martinin, som består av gin och Noilly Prat med en oliv. En Apple Mint Martini serveras lika vackert i ett smäckert Martiniglas men spriten är utbytt mot vodka. Skaka vodkan i en shaker tillsammans med äppeljuice, färskpressad limesaft, florsocker och finhackade myntablad. Sila upp i glaset.

– Lägg cocktailglasen i frysen en stund innan. Ta sedan ut dem försiktigt så blir de glittrande frostiga, tipsar Lina Thorén. Garnera med en färsk myntakvist.

Även Apple Mint Martini kan du göra en stor sats av och ställa kallt. Sedan är det bara att plocka fram de frostade glasen och hälla upp.

Bubbel på olika sätt

Om du vill att nyåret ska gå helt i champagnens (eller Pommacens) bubbliga tecken, så finns det roliga saker att göra med den också.

– Lägg lite mörkt röd svartvinbärslikör i botten på varje glas och fyll på med bubbel så serverar du drinken Kir Royal. Likören kan bytas ut mot nästan vilken som helst, passion eller hallon är till exempel gott, säger Lina Thorén.

För att få en svensk touch på din champagnedrink kan du använda dig av hjortronlikör och garnera med några färska gyllene bär.

Om nyårsaftonen är sådär gnistrande kall som vi hoppas för fyrverkeriernas skull, kanske det passar bättre att bjuda på en varm drink. Äggtoddyn är en riktig klassiker som doftar av julens kryddor, men passar lika bra en frusen nyårskväll.

– Hetta upp äppeljuice, lite saft från en apelsin, ingefära, kryddnejlikor, kanelstång och äpple i skivor. Om du vill ha en alkoholdrink kan du ha i mörk rom, men det är gott även utan. Låt det stå och dra ett par timmar och servera med en kanelstång i.

Coop

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN