Nyheter

Östersjön – det döda havet

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Sju av de tio största döda havsbottnarna i världen finns i Östersjön.

Totala ytan död Östersjö-botten: 42 000 kvadratkilometer.

Det visar forskningsresultat som Världsnaturfonden presenterar i dag.

– Det är en mycket akut kris och det krävs kraftfulla insatser, säger Världsnaturfondens (WWF) generalsekreterare Lasse Gustavsson till Rapport.

Sveriges totala yta är 449 964 kvadratkilometer, enligt siffror från Lantmäteriet. Det är att jämföras med ytan av döda bottnar i Östersjön som nu totalt uppgår till cirka 42 000 kvadratkilometer, enligt SvD och havet.nu. Det motsvarar cirka en tiondel av Sveriges yta, eller hela Danmark.

Alger och utsläpp

Övergödning är orsaken till problemet. Den får bland annat alger att frodas. Algerna sjunker sedan till botten där de bryts ner av bakterier som då i sin process förbrukar mängder av syre, varvid bottendöden uppstår.

Enligt Rapport är jordbruket det som främst skapar övergödningen med sina utsläpp av kväve och fosfor. Nu vill WWF minska utsläppen i Östersjön.

– Det enda sättet att stoppa utvecklingen är att drastiskt skära ner utsläppen i Östersjön, säger Lasse Gustavsson till Rapport.

Även avlopp, industrier och utsläpp från transport och energisektorn bidrar till övergödningen av Östersjön.

Mycket förorenat

Ulla-Britta Fallenius, direktör på Naturvårdsverkets internationella sekretariat, är inte förvånad över att sju av de tio största döda bottnarna i världshaven finns i Östersjön.

– Jag kan tänka mig att det stämmer. Östersjön är ett av de mest förorenade haven i världen, säger hon till SvD.

I dag startar Världsnaturfonden en kampanj för att stoppa övergödningen av östersjön. De som stödjer kampanjen uppmanas att fästa en blå-grön vimpel på till exempel jackan eller båten.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: