Försvaret ska halveras

avSofie Strandberg

NYHETER

Hemlig lista visar att flera förband riskerar nedläggning eller flytt

Försvaret ska halveras.

En hemlig lista visar att flera förband på en rad orter läggs ned, skriver Svenska Dagbladet.

ÖB Håkan Syrén.

Listan över förbandsnedläggningar diskuteras av Försvarsmaktens ledning. Enligt Svenska Dagbladet är det strax under ett tiotal förband som figuerar i diskussionen – och därmed riskerar nedläggning eller flytt till annan ort.

Orsaken till nedbantningen av försvaret är dess egna kostnadskris samt Fredrik Reinfeldts sparkrav.

Norrland

Inom armén förbereds nu en halvering av grundorganisationen där tyngdpunkten förskjuts mot övre Norrland.

Sydligaste Sverige kan tömmas helt på arméförband. I farozonen är bland andra Pansarregementet P7 i Revinge utanför Lund, Luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad och Specialförbanden vid K3 i Karlsborg, skriver SvD, som tagit del av den hemliga listan som är underlag för diskussionerna som Förvarsmaktens ledning håller.

Av de tre flygflottiljerna som finns i dag, F7 i Såtenäs, F17 i Ronneby och F21 i Luleå, har F17 betraktats som mest hotat. Men i stället är det F21 i Luleå som är mest aktuellt för nedläggning, skriver SvD.

Krismöte

I dag är försvarets förbandschefer inkallade till krismöte med överbefälhavaren Håkan Syrén.

ÖB väntas då ge dem beskedet om kommande besparingar. De slutliga beskeden om vilka förband som försvarsledningen vill lägga ned lämnas den 15 september. De blir sedan underlag för regeringens inriktningsproposition för försvaret år 2010 som ska tas i riksdagsbeslut i december, uppger tidningen.