Polisen ska lättare få ut IP-adresser

Publicerad:
Uppdaterad:

– redan innan misstänkt gärningsman finns

Regeringen vill underlätta för polisen att få information om vilka personer som använt olika IP-adresser.

Varje gång någon går ut på internet får den personen en så kallad IP-adress. De olika operatörerna har informationen om vilken kund som haft en speciell adress.

Sådana uppgifter är intressanta för polisen som legat på för att regeringen ska göra det enklare för den att kunna koppla en adress till en användare. Nu har regeringen börjat lyssna, skriver tidningen Riksdag & Departement.

Tidningen har läst ett utredningsdirektiv där regeringen vill att utredaren ska ta fram regler som gör det möjligt för polisen att få uppgifter om IP-adresser redan när det misstänkta brottet ger böter.

Dessutom vill regeringen att utredaren ska undersöka om inte information om adresserna ska kunnas lämnas ut när polisen precis börjat en utredning och det inte finns någon misstänkt gärningsman.

Dagens regelverk som styr polisens möjligheter att få ut IP-adresser är otydligt.

Post- och telestyrelsen (PTS) konstaterade 2001 att IP-adresserna kan jämföras med abonnemangsuppgifter och därmed räckte det att polisen misstänker ett brott som kan ge fängelse för att få tillgång till uppgifterna.

Men i dag anser PTS att kravet för att polisen ska få ut informationen borde vara att det misstänkta brottet ska ge fängelse i minst två år, skriver Riksdag&Departement.

TT

Publicerad: