”Ingen vågar gå ut i Aten”

avEmma Gårdsäter, Sanna Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

15-åring sköts ihjäl av polis

Polisen sköt ihjäl en 15-årig pojke.

Då förvandlades Atens gator till ett slagfält.

– Ni ska bara se hur det ser ut, det känns som att det är krig, säger svenska Patricia Tripolitsioti.

Foto: JOHN KOLESIDIS/REUTERS

De kraftfulla demonstrationer som brutit ut i flera grekiska städer är en reaktion mot dödsskjutningen av en 15-årig kille i lördags natt.

Tre skott

Då attackerades två poliser av ett trettiotal ungdomar som kastade stenar mot deras polisbil.

När de försökte gripa stenkastarna attackerades de på nytt och en av poliserna avlossade tre skott som dödade en 15-åring.

Under natten till måndagen använde grupper av demonstranter soptunnor och bilar till att bygga brinnande barrikader på gatorna skriver BBC.

24 poliser har skadats, varav några allvarligt, och 31 butiker och 9 banker har vandaliserats. Det är facit efter den första upploppsdagen enligt uppgifter från den grekiska polisen. Hur många demonstranter som har skadats finns inga siffror på ännu.

"Ingen vågar gå ut"

Svenska Patricia Tripolitsioti befinner sig just nu i Aten. Hon berättar om uppbrända bilar, sönderslagna kaféer och maskerade ungdomar som skriker att polisen ska hänga sig.

– Ingen vågar gå ut, kommer man emellan kan det gå riktigt illa. Demonstranterna kastar brinnande flaskor, säger hon till Aftonbladet.

Poliserna åtalas för dråp

Runt 3 000 ungdomar har belägrat staden och på flera hotell råds gästerna att stanna på sina rum. De två poliser som var inblandade i dödsskjutningen har förhörts och ska nu åtalas för dråp och medhjälp till dråp.

Den grekiska inrikesministern Prokopis Pavlopoulos har uppmanat både demonstranter och polis att agera återhållsamt. Regeringen anser att rättvisa har utkrävts genom att de ansvariga poliserna har häktats.

Publicerad: