Nyheter

BEO kräver rekordstort skadestånd

NYHETER

Flicka hotades under flera år

En tonårsflicka blev hotad och trakasserad av andra elever under flera års tid.

Barn- och elevombudet kräver nu ett rekordstort skadestånd av Göteborgs stad: Nästan 240 000 kronor.

BEO utesluter inte fler höga skadeståndskrav.

– Det är en fråga om allvarlig, systematisk mobbning som pågått under väldigt lång tid. Det är fråga om allvarliga övergrepp, motiverar barn- och elevombudet (BEO) Lars Arrhenius summan.

Kränkningarna bestod bland annat i att elever sjöng en nidsång om flickan och hennes familj och lade ut den på internet. Elever ska också ha hotat henne till livet, angripit henne fysiskt och skurit sönder hennes skor.

Bytte skola

Skadeståndet på 239 800 kronor är det hittills största som BEO krävt, och det riktas mot Göteborgs stad. Enligt BEO har Herrgårdsskolans personal inte gjort tillräckligt för att stoppa övergreppen. Skolan har inte sett det som mobbning, utan konflikter mellan elever – konflikter som flickan ofta var med och startade. Den beskrivningen godtar inte BEO:

– Här har man kommit fram till att det var konflikter, trots att det är fråga om uppenbar mobbning. Med en annan analys tror jag att insatserna hade sett annorlunda ut. Flickan har till slut, mot sin vilja, tvingats sluta på den här skolan, säger Lars Arrhenius.

Om Göteborgs stad inte godtar skadeståndskravet till flickan kan BEO stämma staden.

– Jag ska nu be stadens jurister att titta på detta. Dessförinnan kan jag inte kommentera ärendet, säger Christer Samuelsson, stadsdelschef i Lundby.

Han tillstår att det varit ”ett antal händelser” på skolan och att flickan känt sig mobbad. Men han säger samtidigt att skolan gjort vad den kunnat för att få stopp på kränkningarna.

– Vår egen bedömning har ju varit att vi gjort allt som står i vår makt. Uppenbart har det inte varit tillräckligt, säger Samuelsson.

Utsatt länge

Enligt BEO:s beslut började den i dag 14-åriga flickan mobbas redan i årskurs fyra. BEO kan dock bara ta upp händelser som inträffat efter april 2006, då barn- och elevskyddslagen trädde i kraft.

Det faktum att lagen funnits i snart tre år innebär att det kan komma fler höga skadeståndskrav.

– Kommer det in en anmälan om en elev som varit utsatt så lång tid kan man mycket väl komma upp i de beloppen, säger Arrhenius.

TT

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter