Drömduon?

BOSTON. Barack Obama eller Hillary Clinton?

Får allt fler demokrater som de vill, blir svaret: båda.

Spekulationerna om att de två rivalerna kommer bilda en drömduo till presidentvalet är nu i full gång.

Tonen mellan Barack Obama och Hillary Clinton blir allt hårdare. Det går knappt en dag utan att de båda kandidaterna hamnar i någon form av pajkastning.

Alla förväntar sig också att ordkriget kommer att trappas upp ju närmare vi kommer det viktiga primärvalet i Pennsylvania, som hålls 22 april.

”En kraft omöjlig att stoppa”

Trots – eller kanske: tack vare – den ökade rivaliteten och splittringen mellan de båda grupperna inom partiet, talas det nu allt mer om möjligheten att Obama och Clinton kandiderar tillsammans i november: en av dem till presidentposten, den andre till posten som vicepresident.

– Om partiet är splittrat och det finns risk att förlora stödet från viktiga grupper, kan det vara så att det enda sättet att hålla samman partiet är att de två kandiderar tillsammans, säger Leon Panetta, före detta kongressman och medarbetare åt Bill Clinton i Vita Huset.

Frågan har dykt upp i olika sammanhang den senaste tiden.

Just Bill Clinton pratade om en ”en kraft omöjlig att stoppa”, om de två kandidaterna skulle enas. Herr Clinton talade då naturligtvis om ett scenario där fru Clinton är presidentkandidaten och Obama andrenamnet.

Båda nonchalerar allt prat om en ”drömduo”.

Både Obama och Clinton har dock nonchalerat allt prat om en ”drömduo”.

– Jag vill att alla verkligen ska förstå: jag kandiderar inte till vicepresident. Jag kandiderar till president för USA, säger Obama.

Ingen i respektive kampanjledning – David Plouffe i Obamas och Mark Penn i Clintons – har ännu velat uttala sig i frågan. Inte mer än att det är en ”för tidig diskussion”.

Men andra demokrater spekulerar gärna.

Och en av dem som gärna skulle se Clinton och Obama i enad front, är Pennsylvanias guvernör Ed Rendell.

– Det vore fantastiskt, säger han.

Men Rendell påpekar också att ett sådant samarbete kan bli känsligt:

– Det skulle resa några oundvikliga frågor: ”Senator Obama, du sa att senator Clinton inte gick att lita på, hur kan du då göra henne till vicepresident? Senator Clinton, du sa senator Obama inte är redo att hantera nationens säkerhet?”.

Publisert: