Programledarkvinnans roll är att städa upp

Sonja Schwarzenberger , 28, journalist, skribent och regissör.

I Metro 11/2 läser jag att frilansjournalisten Cissi Wallin tycker att svenska tjejer är torra och humorbefriade.

I en rapp krönika gisslar hon svenskor som helst av allt vill ha ett conceptmatchat bohag i sandbeige. Väl funnet, men jag protesterar å det grövsta. Ty detta är en fördom jag stöter på om och om igen. Jag minns särskilt ett samtal som gjorde mig fullständigt mållös: Han-snärtig mediaman 30+, yttrar:

– Tjejer är ju tråkigare än killar!

– Är du helt jävla allvarlig nu?

– Ja, men så är det ju. Det finns ju många fler manliga komiker, det är ingen slump.

Nej det är ingen slump, och det beror inte på nån bristsjukdom hos bröstinnehavare. Varje kvinna som har jobbat i ett programledarpar vet vilken roll hon skall fylla, nämligen att städa upp. När hennes manlige kollega säger något politiskt inkorrekt, galet, elakt, eller rrrrroligt är hennes replik:

– Nej men, vad säger du nu? Så får du väl inte säga! (strängt)

– Tihi! (överslätande)

Inte för att det rör sig om våp. Det här är vassa, smarta och roliga kvinnor, men få chefer på radio och tv anställer dem för att det ska höras. Det krävs mycket guts att låta bli rollen som pryda Fru Duktig.

I senaste numret av Amelia läser jag hur Mix Megapols Gry Forsell ”framstår som rena ordningspolisen med Anders Timell vid sin sida”.

Ah, det är som sagan om prinsessan i tornet. Prinsessan i tornet sitter och är åtråvärd i ett torn. Jag föreställer mig att hon har ett vansinnigt stimulerande liv fyllt av broderier. Hennes mål är att sjunga så behagligt att en prins går med på att klättra förbi draken och törnesnåret.

En prinsessa behöver dock inte vara särskilt slängd i käften. Hon förväntas inte brista ut i ett bullrigt skratt och ta emot honom med en debatt om nyliberalismen. Faktum är att hon till och med kan vara stum, bara hon ser söt ut. Så snälla, skyll inte på kvinnorna för att de inte skulle ha någon humor. Det finns tonvis. Cicci Wallin visar dock att könsrollen kvinna är ett förbannat trist beläte. Få kvinnor skyltar med sin humor när idealet är att vara behaglig och inte prata för mycket.

Avslutningsvis vill jag på Wallins uppmaning försöka nämna fler än tre roliga svenska kvinnor:

Rachel Mohlin, Annika Norlin, Annika Lantz, Marika Carlsson, Sandra Löv, Emma Hamberg, Liv Strömquist, Cecilia Torudd, Rebecca V. Elg, Mia & Klara, Sissela Kyle, Zinat Pirzadeh, Ulla Skoog, Suzanne Reuter, Maria Sveland, Babben Larsson, Birgitta Andersson, Gry Forsell, Josefin Craaford, Carina Berg, Malin Linneroth, Andrea Reuter, Lotta Bromé, Maja Karlsson, Isobel Hadley Kamptz, Towe Wirén, mamma och Cissi Wallin.

avSonja Schwarzenberger