Ohly avvisar röd- grön valplattform

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly säger nej till en röd-grön valplattform. I stället vill han att partiet ska möta väljarna som ”ett tydligt vänsteralternativ”.

Lars Ohly.

V-ledaren avvisar alla förhandlingar och kompromisser med s och mp före valet.

– Det skulle innebära att vi suddar ut vår profil. Kompromisser och överenskommelser är nödvändiga för att vi ska kunna påverka verkligheten, men det gör vi när vi väl sitter vid makten och ska samarbeta med andra. Inte inför ett val, säger Lars Ohly till Svenska Dagbladet inför att vänsterpartiet i helgen ska enas om strategin.

Samtalen fortsätter

Ohly försäkrar dock att samtalen med socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och miljöpartiets båda språkrör fortsätter. Han ser också gärna att oppositionen gör gemensam sak i riksdagen. Men i nästa valrörelse ska vänsterpartiet, enligt Ohly, möta väljarna som ”ett tydligt vänsteralternativ”.

– Ett skäl till att människor inte i tillräckligt stor utsträckning har tilltro till oss är att vi inte i tillräckligt stor utsträckning skiljer oss från andra partiet. Vi är på väg att inse att vi inte har någonting att vinna på att bli mindre tydliga i vår vänsterpolitik, att vara mindre av ett feministiskt och socialistiskt parti, säger Ohly till SvD.

Mona Sahlin låter via sin pressekreterare hälsa att man dock kommer fortsätta med vissa gemensamma initiativ.

– Precis som Lars Ohly säger i dag så fortsätter partiledarsamtalen, liksom det Ohly vill se av gemensamma initiativ i riksdagen. I riksdagen har vi redan enats om gasledningen, könsneutral äktenskapslagstiftning, minskningsregeln och kunskapsgarantin i skolan, säger Mona Sahlin.

I lördags krävde miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand att vänsterpartisterna ska ge besked om ”de vill vara med eller inte”.