”Inför licens för nedladdning”

Stim: inför licensavgift och tillåt nedladdning av musik

Inför en licensavgift och tillåt nedladdning av musik.

Det föreslår vd:n för Svenska tonsättares internationella musikbyrå, Stim.

– Vi tror att det finns rätt många i dag som fildelar men som vill göra det lagligt, säger Stims vd Kenth Muldin till Aftonbladet.se.

Förslaget att införa en licensavgift för att göra nedladdning av musik tillåten framförs i en debattartikel i Göteborgs-Posten i dag. Stims vd respekive ordförande, och ytterligare tre ordförande i intresseorganisationer, står bakom artikeln.

– Det är väldigt viktigt att förstå att det här inte är ett förslag om att införa en bredbandsskatt som alla skulle tvingas betala. Den här licensavgiften skulle bara betalas av dem som laddar ner musik, säger Kenth Muldin vid Stim, som har i uppdrag att förvalta musikens upphovsmäns och musikförlagens ekonomiska rättigheter enligt upphovsrättslagen.

Hur hög skulle avgiften bli?

– Det vet inte vi, och det kan vi inte fastställa själva. Vi måste göra en beräkning med hjälp av andra intressenter i musikbranschen, och med nätbolagen.

– Vi har bjudit in skivbolag, artister och nätbolag. Det är upp till dem att avgöra om de är intresserade att delta eller inte, säger Muldin.

Lars Gustafsson, vd för Sverigeavdelningen av IFPI – som arbetar för att tillvarata skivbolagens rättsliga skydd och rättigheter som upphovsrättslagen ger, säger:

– Om avsikten är att man ska teckna avtal med alla rättighetshavare är det en väl en bra lösning.

– Men vi har pratat med operatörerna i ett antal år, och inte kommit särskilt långt, säger Lars Gustafsson.

Ser du några problem med förslaget?

– Nej, inte om det tillämpas på rätt sätt. Men jag vet inte om man kan få operatörerna intresserade av det här, att få dem att betala för något som de nu har gratis och kanske säljer abonnemang på.

Henrik Pontén, jurist vid Svenska antipiratbyrån, har avböjt att kommentera förslaget.

Aftonbladets bloggarGå med i Plus – du får Pandas antivirusprogram
Publisert: