Norskt ja kan ge Sverige super-Jas

Foto: AP
NYHETER

Sveriges regering uppges ha beslutat att köpa nya super-Jas-plan – om Norge gör detsamma.

Men Försvarsmakten som dignar under tuffa besparingskrav vägrar stödja affären.

Och oppositionen kallar köpet olagligt.

Regeringen kommer att erbjuda Norge att köpa det svenska stridsplanet Jas Gripen. Om norrmännen väljer nya, mer avancerade Jas-plan kräver de att Sverige också köper dessa. Regeringen uppgavs på lördagen ha gått det norska kravet till mötes.

Men motståndet inom försvaret är starkt, enligt uppgift till TT. Överbefälhavaren har redan avböjt att stödja affären aktivt. Han avstod från att ”teckna sitt samråd” till offerten.

Bakgrunden är att en stor del av de nuvarande Jas Gripen-planen inte används – och att behov av nya därför saknas i nuläget.

”Lagstridigt”

Regeringen har sagt nej till försvarets begäran om att få utnyttja stridsplanen vid internationella fredsbevarande uppdrag, vilket ska vara Försvarsmaktens huvuduppgift.

Att då satsa miljarder på nya super-Jas när försvaret ändå inte får använda stridsplanen som det vill, tampas med hårda besparingskrav och anklagas för att sköta ekonomin illa ses som oklokt slöseri. Kritiken får stöd från oväntat håll.

– De använder nästan inga av de plan man har, och då ska man börja bygga nya plan, säger en av Jas-projektets fränaste kritiker, miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Hon hävdar dessutom att regeringen inte förankrat offerten i riksdagen.

– Åtaganden som handlar om miljardinvesteringar av den här typen måste ha riksdagens godkännande. Detta strider mot svensk lag. Jag är också väldigt trött på att man lägger ytterligare miljarder på Jas. De pengarna behövs bättre på andra håll.

Viktigt för Norge

Men försvarsminister Sten Tolgfors talesman Mikael Östlund vill inte kommentera uppgiften i Svenska Dagbladet om att regeringen beslutat att köpa nya super-Jas. Han viftar också bort kritiken.

– Självklart har vi inte gjort något som är okonstitutionellt. Och det har inget alls med Försvarsmaktens besparingar att göra. Försvaret har ett underskott i sin driftsbudget och det har ingen koppling till det här.

Östlund säger att försvarsministern på måndag – när regeringen överlämnar sin offert om att sälja Jas Gripen-plan till Norge – lämnar utförligare besked om regeringen tillmötesgår Norges krav på att Sverige ska lova att också flyga super-Jas.

– Det är viktigt både med hänsyn till kostnaderna och möjligheter att uppgradera, sade Norges försvarsminister Anne-Grete Ström Erichsen (s) nyligen.

TT