Nyheter

Företag utnyttjar illegala flyktingar

Av: 

Mia-Li Hallengren

NYHETER

"Tjänar mellan 15 och 40 kronor i timmen"

En matgrossist i Göteborg utnyttjar flyktingar utan uppehållstillstånd. Deras lön: 15 till 40 kronor per timme.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

– Det stämmer inte, säger inköpschefen på Simmo World Food.

Enligt programmet, som sändes i går, ska det handla om ett tiotal flyktingar från Afrika som jobbar svart för grossistföretaget Simmo World Food till skamligt låga löner.

En del har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Andra väntar fortfarande på svar. De jobbar i företagets lager och tjänar som minst 15 kronor per timme.

Vill vara anonyma

Uppgifterna kommer från anställda på företaget som Janne Josefsson pratat med. De vill vara anonyma för att inte hamna i konflikt med företaget.

– De vågar inte säga något negativt om företaget för då kan de få sparken. Och visar de sig ute öppet riskerar de att utvisas direkt, säger Janne Josefsson i inslaget.

Simmo World Food distribuerar varor till livsmedelsbutiker och restauranger i hela landet, bland annat Ica-butiker. Grossistföretaget omsatte för ett par år sedan 56 miljoner kronor 2006 enligt Uppdrag granskning.

"Det stämmer inte"

Inköpschefen på Simmo World Food i Göteborg säger till Uppdrag granskning att de inte har några svartarbetare på företaget. I stället hävdar han att det är frågan om praktikanter som Migrationsverket skickat dit.

– Det han (Janne Josefsson) säger stämmer inte alls. Vi har några afrikaner som jobbar här och de har tillstånd från Migrationsverket att vara här. De tjänar som minst 50 kronor i timmen, säger Aiman.

Ett påstående som dementeras av Migrationsverket i Göteborg.

– Vi har inte skickat några praktikanter till företaget. Det enda vi kunde hitta i våra register är att företaget ansökte om att få praktikanter för flera år sedan, säger Leif Johansson, enhetschef för mottagningsenheten på Migrationsverket i Göteborg.

"Vi har papper"

Aiman blir chockad när han hör Migrationsverkets svar.

– Det förvånar mig att han säger så. Vi har papper som är underskrivna av en tjej på Migrationsverket, säger han.

För de illegala flyktingarna är det inte lika lätt att kritisera anställningsförhållandena.

– Hur mycket jag förstår att vi blir utnyttjade så är det ändå så att utan detta jobb hade jag och de andra hamnat på gatan och inte haft mat att äta. Här får jag två mål mat om dagen, säger en av flyktingarna – som vill vara anonym – till Janne Josefsson.

Tredje avslöjandet

Avslöjandet om grossistföretaget är den tredje delen i Uppdrag gransknings serie om hur papperslösa flyktingar utnyttjas på svenska arbetsplatser.

Tidigare har programmet bland annat avslöjat att hamburgerrestaurangerna McDonalds, Max och Burger King utnyttjar svartstädare som i vissa fall tjänar 37 kronor i timmen.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: