Ikeatjuvarna fångade på film

avBecky Bergdahl

Har du sett dem? Nu vill polisen ha din hjälp att identifiera de misstänkta Ikea-bedragarna som försökte kapa betalkort på Ikea. Tipsa polisen på 013–241 145 om du känner igen dem. Foto: POLISEN

Här flyr de misstänkta Ikea-bedragarna efter att de placerat ut sin skimningsutrustning.

Nu hoppas polisen på din hjälp.

– Vi vet inte vilka männen är. Vi vill få hjälp av allmänheten. Vi hoppas att någon hör av sig som känner igen gärningsmännen, säger Jan Staaf, kriminalkommissarie på polisen i Linköping.

Det var i lördags som personalen på Ikea i Linköping upptäckte en misstänkt anordning på en betalterminal inne i varuhuset.

Polisen som kom dit kunde konstatera att det rörde sig om en så kallad skimningsapparat, som ser ut som en kortläsare men som kopierar kundens kortuppgifter. Sedan kan bedragarna komma åt kundernas konton.

Låtsades vara kunder

Polisens teori är att bedragarna måste ha tagit sig in på Ikea som vanliga kunder på fredagskvällen, och sedan gömt sig inne i varuhuset vid stängningsdags. De monterade utrustningen under natten.

På morgonen, när de skulle lämna byggnaden, tändes plötsligt ljuset. De misstänkta gärningsmännen fångades på film medan de flyr från butiken.

Kan finnas fler

Nu offentliggör polisen filmen på de två männen.

– Men det kan finnas fler personer inblandade i brottet, säger Jan Staaf.

Inga kunder tros ha blivit drabbade av kuppen. Polisens tekniker har inte hittat någon sändare på skimningsapparaten, som trådlöst kan skicka vidare kortuppgifterna den lagrat.

– Mycket tyder på att gärningsmännen planerade att komma tillbaka och hämta apparaten, säger Jan Staaf.