– Allt hat är obehagligt

avSimon Andrén

NYHETER

Liza Marklund bryter tystnaden i tv-intervju: Jag ångrar boktiteln

I debatten om ”Gömda” framställs Liza Marklund som en lögnare.

Huvudpersonen har hela tiden valt att vara mycket sparsam med kommentarer. Tills i dag.

– Det är oerhört obehagligt att vara utsatt för det här massiva och ohyggligt kraftfulla hatet, säger Liza Marklund till TV 4.

Foto: Foto: lina boström einarsson
”DET KAN VERKA FÖRVIRRANDE” Liza Marklund väljer nu att slå tillbaka mot den kritikstorm som drabbat henne om boken ”Gömda”. Till höger Aftonbladets artiklar om bråket den senaste veckan.

Storsäljaren ”Gömda” bygger till stor del på lögner. Det hävdar journalisten Monica Antonsson i sin bok.

I den efterföljande debatten har Liza Marklund, 46, svartmålats från flera håll. Själv har hon uttalat sig sparsamt. Men nu talar hon ut om den omsusade boken, som enligt titeln är ”en sann historia”.

”Hade varit tydligare”

– Jag ångrar att vi inte skrev ”baserad på en sann historia”. Det hade varit tydligare och bättre, säger Liza Marklund i en intervju med Anders Pihlblad i ”Nyhetsmorgon” i TV 4, som sänds på söndagsförmiddagen.

”Gömda” handlar om Maria Eriksson, som förföljs, trakasseras och misshandlas av sin exman, enligt boken. Men vittnesmålen går isär.

Exmaken är fabricerad

I SVT trädde exmannen Osama Awad nyligen fram och menade att uppgifterna om honom var felaktiga. Han anklagar Liza Marklund för att ha förstört hans liv.

Liza Marklund medger nu att exmannen i boken är fabricerad. Och eftersom karaktären är påhittad borde inte Osama Awad känna sig påhoppad, resonerar hon.

– Det är en helt orimlig anklagelse, eftersom ingen har kunnat säga att det är han det rör sig om, säger Marklund till TV 4.

Hon inser att läsarna kan ha haft svårt att inse vad som är verkligt i boken.

– Jag kan förstå att det är förvirrande för människor, begreppet dokumentärroman är en konstig genre.

Kan det vara så att Maria Eriksson, som hon kallas i böckerna, har lurat dig?

– Grundstenarna i de här böckerna bygger på en rad myndighetsbeslut. Närmare hundra myndighetspersoner har genom åren utrett den här familjens skyddsbehov och hotbild. Det är alltså inte jag som hittat på de här grundstenarna, säger Marklund till TV 4 när de träffar henne i hemstaden Marbella i Spanien.

”En partsinlaga”

När det gäller kritiken från Monica Antonsson tycks skyttegravarna cementeras. Liza Marklund totalsågar sin meningsmotståndare och hennes bok.

– Jag blev lättad när jag läste den. En sån här rörig och motsägelsefull partsinlaga kan ingen ta på allvar.