Locket på i Brå

Publicerad:
Uppdaterad:

De luskar efter vilka som pratar med media

Brå och generaldirektör Ann-Marie Begler har JO-anmälts efter uppgifter om att forskningsrapporter har censurerats.

- Det är oerhört turbulent på Brå just nu. Det är ledningsmöten och samtidigt ett luskande efter vilka som pratar med media, berättar en utredare.

Aftonbladet har i en serie artiklar avslöjat kritik både mot Brå:s ledning och mot allvarliga brister i forskningsarbetet. Riksdagsledamoten Sten Andersson kräver i en JO-anmälan att Brå:s och generaldirektören Ann-Marie Beglers trovärdighet nu ska granskas.

Många rädda för ledningen

I går avlöste ledningsmötena på Brå varandra.

Aftonbladet har talat med flera anställda som är kritiska både mot arbetsmiljön och att forskningen är för "vinklad". Men många är rädda för ledningen.

- Personer som är knutna till ledningen har varit runt och luskat och vill veta vem som har pratat med Aftonbladet, berättar en utredare.

Anställda har fått speciella anvisningar hur de ska bemöta journalister:

"Rådgör gärna med din chef eller presstjänsten. Konferera med andra kollegor om vad som kan sägas".

Anställda uppmanas att hålla sig till ett spår under intervjun:

"Glöm inte ditt budskap om frågorna tar en annan riktning - lär dig en del formuleringar/övergångar som åter tar dig till "ditt" spår""jo, det är också viktigt men""

"Undvik att tala off the record"

I internformuläret får de anställda en lektion i hur man undviker att oönskad information kommer ut:

"Var inte rädd för att upprepa saker med en dåres envishet, huvudsaken är att du inte tröttnar och säger något du inte tänkt dig.

I TV - titta intervjuaren eller fotografen i ögonen - då kan man undvika att flacka med blicken (vilket gör att du ser nervös ut).

Undvik att tala "off the record".

Generaldirektör Ann-Marie Begler svarar bara på skriftliga frågor

Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat en kraftig kritik mot Brå och anklagelser om allvarliga brister i forskningen. Den 26 februari i år avslöjade vi hur Brå gjorde en utvärdering av Exits verksamhet utan att kontrollera alla nazistavhoppare som påstods ha fått hjälp. Alla siffror byggde på Exits egna och helt odokumenterade uppgifter. Den 5 april avslöjade vi att några av Sveriges ledande professorer och forskare anser att Brå utövar censur för att vinkla rapporter så att de passar regeringen. I dag kan vi avslöja att anställda av rädsla för repressalier inte vågar jobba fackligt och hur generaldirektören kontaktar andra myndigheter som tar över Brå-anställda.

Richard Aschberg

Publicerad: