Två anhållna för bilbomben i Nacka

STOCKHOLM

Två personer har anhållits misstänkta för bilbombsattentatet mot ett journalistpar och deras son i Nacka sommaren 1999.

De två greps av säkerhetspolisen i onsdags, skriver Expressen. Enligt tidningen har polisen utnyttjat information som hittats i den morddömde nazisten Hampus Hellekants dator.

Journalisterna som utsattes för bilbombsattentatet - Peter Karlsson och Katarina Larsson - har kartlagt och skrivit om nazister och högerextrema grupper. Motivet för angreppet misstänks ha varit hämnd för denna bevakning.

Parets personuppgifter fanns med i det material som en handläggare vid försäkringskassan i västra Götaland olovandes tog ut och vidarebefordrade till svenska nazister sommaren 1999 - en månad innan bombattentatet ägde rum.

Invalidiserad

Peter Karlsson och hans son skadades i explosionen. Peter Karlsson blev delvis invalidiserad medan sonen i dag är helt återställd.

- Men jag känner inget hat eller hämndbegär mot de här människorna längre. Min rygg blev förstörd av bomben och den blir inte bra för att någon är gripen, säger Peter Karlsson till TT på torsdagen.

Han jämför med de uppjagade stämningarna efter terrordåden i USA och konstaterar att ett bombanfall mot Afghanistan som hämnd inte skulle väcka offren från World Trade Center till liv.

- Det väsentliga är inte att de ska stoppas i fängelse, utan att det blir en ordentlig utredning och en rättegång som klarlägger vem som har gjort det och varför, säger han om bilbombsdådet och påpekar att de två misstänkta "faktiskt bara är anhållna ännu så länge".

Nekar

Polisen var på torsdagsförmiddagen mycket förtegen både om omständigheterna kring gripandet och om de två misstänkta.

- Jag kan bara bekräfta att två personer är anhållna, men jag vill inte gå in på någonting om personerna, säger kriminalinspektör Bengt Lönnroth vid länskriminalen i Stockholm.

De två uppges neka till anklagelserna.

Enligt Lönnroth är inga fler gripanden förestående. Inte heller är det aktuellt med någon häktningsframställan. Den åklagare som handhar ärendet hade semester på torsdagen.

TT