Vilks nöjd med domen: ”Verket är fortfarande kontroversiellt”

Publicerad 2018-02-06

Lars Vilks döms till dagsböter av tingsrätten för brott mot områdesskyddet efter att han återuppbyggt konstverket Nimis i naturreservatet Kullaberg.

Tingsrätten menar att det inte rör sig om en restaurering av verket, som Vilks hävdat.

– Som konstnär får jag vara nöjd. Efter 37 år är mitt verk fortfarande hett, säger Lars Vilks till TT.

Konstnären Lars Vilks verk Nimis brann ner i slutet av november 2016. När han ville återuppbygga gav Länsstyrelsen beskedet att det var olagligt.

Vilks har erkänt att han byggt upp Nimis igen. I polisförhör har han hävdat att det handlar om en restaurering av verket. I januari hölls rättegången mot Vilks.

– Jag skulle inte kalla det för en återuppbyggnad. Efter branden fanns det kvar ett par rester av skulpturen som jag har säkrat. Om jag inte hade gjort det så hade de trillat ner, har Lars Vilks tidigare sagt till SVT.

Flera personer har skadats vid verket

Nimis byggdes i Östra Kullaberg i Skåne som är ett naturreservat, vilket innebär att området är skyddat.

Enligt SVT bedömer räddningstjänsten att konstverket är farligt för allmänheten, eftersom de flera gånger ryckt ut för att hjälpa människor som skadat sig när de besökt området.

Nu gör Helsingborgs tingsrätt bedömningen att Lars Vilks gjort sig skyldig till förseelse mot områdesskydd och dömer honom till 40 dagsböter à 140 kronor.

”Har begått gärningen uppsåtligen”

Rätten menar att de konstruktioner som fanns på platsen i princip brann upp helt i november 2016 och att Vilks agerande därmed inte är en restaurering av verket:

...det fanns därmed inte något kvar av denna att underhålla eller reparera. Mot denna bakgrund måste Lars Vilks ha insett att det han gjorde – att uppföra två två-metershöga konstruktioner – måste räknas som att han uppförde konstruktioner, vilket han förstod inte var tillåtet enligt reservatsföreskrifterna. Lars Vilks har därmed begått gärningen uppsåtligen. Det förhållandet att Länsstyrelsen inte vid tidigare tillfällen vidtagit några åtgärder ändrar inte denna bedömning”.

”Som konstnär får jag vara nöjd”

Lars Vilks är nöjd med domen och menar att det tyder på att Nimis, efter 37 år, fortfarande rör upp känslor.

– Som konstnär får jag vara nöjd. Det är tydligen så att mitt verk fortfarande är kontroversiellt och det håller sig vid liv. Efter 37 år är det fortfarande hett, säger Lars Vilks till TT.

Han kommer att överklaga domen.

– Ja, det tycker jag att man borde göra. Det borde finnas vissa förutsättningar eftersom jag kan tänka mig att domen är principiell viktig, säger Lars Vilks till TT.

ANNONS