Ikea varnar för ny nätbluff på Facebook

Publicerad:
Ikea meddelar att de inte annonserar via messenger.
Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ikea meddelar att de inte annonserar via messenger.

NYHETER

Nya bluffmeddelanden från Ikea cirkulerar på Facebook.
Denna gång försöker bedragarna lura kunder genom en falsk tävling.
– Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det inte sant, säger Felix Östman, presstalesperson på Ikea, till Expressen.

Just nu cirkulerar meddelanden på Facebook Messenger. Bluffmeddelandet kommer från ”Ikea offers” och försöker lura kunder på pengar med falska presentkort.

Lockar med presentkort

I meddelandet skriver bedragarna att Ikea lottar ut presentkort värda 10 000 till 75 personer för att fira möbeljättens 75-årsdag, men enligt Ikeas presstalesperson har företaget ingenting att göra med meddelandet.

För att delta i ”tävlingen” uppmanas kunden att gilla inlägget, kommentera sitt förnamn och besöka en hemsida. Men nu varnar Ikea för att kommentera eller gå in på sidan.

– Vi begär aldrig ut känslig information i annonser från oss. Vi ser jätteallvarligt på att sådant här sker och att människor luras, säger Felix Östman presstalesperson på Ikea, till Expressen.

”Klicka aldrig”

Ikea har aldrig annonserat via Messenger och råder alla som råkat klicka på en länk att anmäla till polisen.

– Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det inte sant. Man ska aldrig klicka på sådana annonser. Får man ett mejl ska man radera det direkt, säger Felix Östman.

Polisen publicerade under måndagen ett inlägg på sin Facebooksida, vilket Aftonbladet har rapporterat om, där de varnade för bluff-meddelanden via sociala medier och sms. De skrev att det är vanligt att välkända varumärken används som lockbete för att lura folk på pengar och uppmanar till försiktighet.

Publicerad: