27 partier registrerade för riksdagsvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagspartierna är inte de enda som vill representera svenskarna.

Just nu har 27 andra partier registrerat sig för val till riksdagen.

- Jag tror inte det blir något problem att få de 19 000 röster vi behöver, säger Lars Törnman, ordförande i Norrbottesnpartiet.

Får partiet tolv procent av rösterna i valkretsen Norrbottens län kommer det in i riksdagen.

Törnman menar att det nybildade partiet redan påverkat politiken.

- Vi har redan sett en enorm förändring när det gäller Norrbotten. Nu springer ministrarna som spön i backen och lovar för Norrbotten. Göran Persson försökte skrämmas att den som röstar för oss orsakar döden för malmfälten. Nu sitter de väl och funderar på nästa steg i taktiken, säger Törnman.

Han har vanan inne att locka väljare, sitter som ordförande i Kirunapartiet som tagit över den lokalpolitiska makten från socialdemokraterna.

Norrbottenspartiet bildades för att befolkningen i Norrbotten minskar år för år, enligt Törnamn.

- Inte ens på 1960-talet var befolkningsminskningen så stor som de senaste tre åren, säger han.

Men partiets ekonomi är svag:

- Vi har inte ett öre. Bara att sätta in en annons i en tidning kostar 5 000-6 000 kronor. Och för valsedlarna behövs 40 000 kronor. Vi får väl tigga pengar på gatan. Men vi får tillbaka pengarna för valsedlarna om vi kommer in i riksdagen, konstaterar Lars Törnman.

Partierna som är registrerade för riksdagsvalet heter allt från Allianspartiet till Sveriges kommunistiska parti. Vilka partier som helst kan ställa upp vid riksdagsvalet, men utan registrering hos Valmyndigheten är inte partibeteckningen skyddad.

Rättvisepartiet socialisternas ordförande Per-Åke Westerlund berättar om partiets satsning på att komma in i riksdagen.

- Partiet bildades 1997 och fick drygt 3 000 röster förra riksdagsvalet. Vi vill ha en kraftig upprustning av allt som nu skurits ner: sjukvården, skolan, barn- och äldreomsorg och kollektivtrafiken, säger Westerlund.

Partiet med 500 medlemmar i Sverige har den ryske kommunisten Lev Trotskij (1879-1940) som förebild:

- Vi stödjer Trotskijs analys av den ryska revolutionen och hur den urartade, säger Per-Åke Westerlund.

Han berättar att partiet deltagit i olika kampanjer mot rasism, diskriminering och förtryck av kvinnor:

- Vi har också varit med i aktioner med Elevkampanjen och lyckats stoppa lunchavgifter i Varberg, Södertälje och Örnsköldsvik.

Registrerade för riksdagsvalet är också Enhet, som beskriver sig som ett visionsparti. Enhet fick 1 750 röster vid senaste valet:

- Vi kallas ibland för ett andligt parti. Vi vill vägledas från intuitionen och själen, inte från våra personligheter. Vi vill utgå från ett slags äkta kärlek till alla, från det goda i människan, säger initiativtagaren bakom partiet Ulf Wåhlström.

Vad vill ni konkret när det gäller till exempel skolan?

- Vi vill införa livskunskap i skolan, att vi får in det här med våra känslor, hur de påverkar och styr oss. Sen vill vi inte ha en strikt uppdelning på hur mycket man ska klara av ett visst år. Dessutom ska det vara valfritt om man vill välja skola eller hemundervisning, säger Wåhlström.

Partier registrerade för riksdagsvalet (utom riksdagspartierna):

Joachim Kerpner

Publicerad: